Industriarbetarnas tidning

Glesare mellan LO:s valda kvinnor

15 januari, 2003

Skrivet av JOHANNA KRONLID

För första gången sedan 1970-talet minskar andelen kvinnor bland LO:s förtroendevalda på lokal nivå.

Det framkommer i en utredning som LO gjort, och som presenteras i slutet av januari.

Eftersom utredningen inte är riktigt färdig är det oklart hur mycket andelen kvinnor gått ned. Men det rör sig om flera procentenheter, enligt utredaren Jenny Lindblad som inte vill gå in på detaljer i undersökningen förrän den presenterats för LO:s styrelse.

LO har gjort sådana här utredningar med jämna mellanrum sedan 1977. Och kvinnorepresentationen har stadigt ökat på alla nivåer. Senast kvinnorepresentationen undersöktes var 1995.

Men om man jämför dagens siffror med 1995 års har det endast blivit bättre på central nivå. På lokal nivå sjunker andelen valda kvinnor.

– LOs styrelse har ju fifty-fifty representation, och kongressen hade 40 procent kvinnor, säger Jenny Lindblad.

Det kan finnas flera orsaker till att kvinnor lämnar förtroendeuppdrag eller inte väljs till dem i lika stor utsträckning som tidigare. Men Jenny Lindblad pekar på förändringen i debatten som en trolig anledning. Den senare delen av 1990-talet har fokus inte legat på just kvinnorepresentationen.

– Det är lite nedslående att det måste vara uttalat att kvinnor ska väljas till poster för att så ska ske. Men samtidigt kan man inte tro att jämställdheten efter bara några års arbete ska rulla på av sig själv.

En informell strävan är att matcha antalet kvinnor på förtroendeposter med andelen kvinnor i medlemskåren. Drygt 40 procent av LO:s medlemmar är kvinnor. Några förbund har en betydligt större andel kvinnor, till exempel Kommunal och Handels. Men vissa förbund, som Byggnads, har endast ett par procent kvinnor bland medlemmarna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.