Industriarbetarnas tidning

Honda sparkade strejkande metallare

21 januari, 2003

Skrivet av

Omkring 370 arbetare vid Hondas fabrik i Indonesien fick sparken sedan de strejkat i samband med löneförhandlingar.

Det var i samband med löneförhandlingarna vid den japanska biltillverkarens Hondas fabrik i mars i fjol som arbetarna gick i strejk. Honda svarade med att säga upp 368 arbetare, en uppsägning som först underkändes av den indonesiska arbetsdomstolen.

Men utslaget i arbetsdomstolens upphävdes av Högsta domstolen som gav Honda rätt att avskeda arbetarna.

Det japanska moderföretaget har hela tiden vägrat diskutera uppsägningarna med hänvisning till den indonesiska lagstiftningen. Men vid ett möte i Tokyo i september mellan Internationella metallarbetarefederationen och Honda lovade det indonesiska dotterbolagets vd att samtliga avskedade skulle återanställas och att de lokala löneförhandlingarna skulle återupptas.

Men ingenting har hänt. Internationella metallarbetarfederationen tolkar i ett uttalande detta som att ”Honda Japan inte har något intresse av att finna en lösning”.

Ordföranden för Indonesiens metallarbetarförbund, Thamrin Mosii är upprörd och säger till IMFs hemsida att företaget ”bryter mot den rätt till föreningsfrihet och rätt till kollektivavtalsförhandlingar som ILO-konventionen ger”.

– Brottet tolereras av en regering som är rädd att skrämma bort utländska investeringar, förklarar Mosii.

Den som vill stödja de 368 arbetarna och deras familjer kan gå in på Internationella metallarbetarefederationens webbsida och därifrån skicka e-post direkt till Hondas vd Satoshi Toshida.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.