Industriarbetarnas tidning

LO misstror Karlssons recept

21 januari, 2003

Skrivet av AGNETA PERSSON

LO både risar och rosar förslagen mot ohälsa i arbetslivet som arbetslivsminister Hans Karlsson presenterade under tisdagen.

– Den största bristen är avsaknaden av åtgärder för att förbättra arbetsmiljön och därmed förebygga sjukskrivning. Det säger LO:s andre vice ordförande Ulla Lindqvist i ett pressmeddelande.

Förslagen innebär bland annat:

• Deltidssjukskrivningar måste bli vanligare. På så sätt tas så mycket som möjligt av arbetsförmågan till vara och risken att helt förlora kontakten med arbetslivet minskar. Vidare ska den sjukskrivande läkaren närmre behöva ange det medicinska syftet med sjukskrivningen och särskilt motivera vilka medicinska skäl den sjukskrivne har att inte arbeta.

• Sjukersättning (den före detta förtidspensionen) ska beviljas för högst tre år i taget, med undantag för personer som fyllt 60 år.

• Senast ett år efter sjukanmälningsdagen ska försäkringskassan utreda om sjukpenningen ska bytas ut mot sjukersättning eller aktivitetsersättning.

• De tekniska reglerna kring karensdagen ska ses över. I dag kan den person som har flera arbetsgivare åka på fler än en karensdag under samma sjukdomsperiod. För den person som tvärtom jobbar mer koncentrerat är den ekonomiska förlusten större än för den med jämnt fördelad arbetstid.

• Arbetsgivaren ska betala mer för den sjukskrivne. Offentliga arbetsgivare föreslås betala mellan 15 och 50 procent av de anställdas sjukpenning efter de första 14 dagarna. I gengäld sänks arbetsgivaravgiften.

Ekonomiska drivkrafter är bra, anser Ulla Lindqvist, men de måste innebära konkreta åtgärder på arbetsplatsen.

– Vi vill att de arbetsgivare som inte vidtar rehabiliteringsåtgärder ska tvingas betala sjukpenning utöver dagens regler om fjorton dagar. Detta bör gälla såväl privat som offentlig verksamhet eftersom problemen är lika stora inom båda sektorer.

Ulla Lindqvist ser positivt på förslaget om deltidssjukskrivning, men saknar förslag som ger alla anställda rätt till företagshälsovård samt ökade resurser till att utbilda skyddsombud och arbetsgivare i arbetsmiljöfrågor.

Förslagen går nu ut på remiss och åtgärderna föreslås träda i kraft den 1 juli i år.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.