Industriarbetarnas tidning

Löneskillnaderna är för stora

29 januari, 2003

Skrivet av HANS LARSSON

Det finns en mycket stor samstämmighet mellan medlemmar inom LO, TCO och Saco om att löneskillnaderna i samhället borde minska. Det visar en LO-rapport, ”Röster om facket och jobbet”, som presenterades på onsdagen.

– Rapporten visar att den ökning av löneskillnaderna som skett under 90-talet inte har något som helst stöd hos svenska folket. Tvärtom tycker folk att löneskillnaderna bör vara betydligt mindre, säger LO:s avtalssekreterare och förste vice ordförande, Håkan Meijer.

Rapporten bygger på intervjuer som Statistiska centralbyrån, SCB, gjort på LO:s uppdrag med 7 000 svenskar i åldern 18–64 år. Svaren är entydiga: 83 procent av svenska folket tycker att löneskillnaderna i samhället är för stora.

De intervjuade har bland annat fått svara på vad de tycker att olika yrkesgrupper bör tjäna, från läkare och rektor till städare och snabbköpskassörska. Rangordningen mellan de olika grupperna blir nästan exakt den samma i undersökningen som den är i verkligheten.

Däremot bör skillnaderna i lön vara mycket mindre, tycker de intervjuade. I verkligheten har en städare bara 32 procent av vad en läkare på en vårdcentral har i lön. I undersökningen tycker svenska folket att den lägst avlönade borde ha 58 procent i lön av vad den högst avlönade har.

Ett viktigt resultat av undersökningen är också ett ökat stöd för rättvisa löner mellan kvinnor och män.

– Här har den klart största förändringen skett om man ser det över tid. Den nedvärdering av kvinnojobb som tidigare fanns i opinionen är borta, säger LO-utredaren Sven Nelander.

Av de intervjuade anser 88 procent att kvinnor har för låg lön i förhållande till män. Inte en enda procent anser att män har för låg lön i förhållande till kvinnor. I tidigare undersökningar – den här serien har pågått sedan 1988 – tyckte männen inom såväl LO, TCO som Saco att typiska kvinnoyrken skulle vara lägre betalda än andra. Det gäller utpräglade kvinnoyrken som städare, sjukvårdsbiträde, snabbköpskassörska och sekreterare.

– Den skillnaden är nu helt borta och det är väldigt löftesrikt för framtiden, säger Sven Nelander.

Men att så lite hänt, både vad gäller kvinnolöner och utjämning mellan de högst och lägst betalda, är väl ett tecken på att LO misslyckats?

– Det är klart att situationen kunde vara bättre. Arbetsgivarnas positioner har flyttats fram, men vi fortsätter att tjata och väcka opinion för våra frågor, det vill säga utjämning mellan olika yrkesgrupper och mellan könen, säger Håkan Meijer.

Han tror också att rapporten kommer att stärka sammanhållningen inom LO-familjen, till exempel mellan privat och offentligt anställda:

– Undersökningen visar att svenska folket vill utjämna löneskillnaderna. Jag tror att detta ska underlätta avtalsrörelsen 2004 och stärka sammanhållningen inom LO.

Vissa smärre skillnader mellan industrifackförbunden kan skönjas i rapporten. Så tycker till exempel 84 procent av Metalls medlemmar att löneskillnaderna i samhället är för stora, 82 procent tycker så i Pappers och 80 procent i Industrifacket.

Beträffande kvinnolöner tycker 81 procent i Metall och 80 procent i Industrifacket att kvinnor har för låg lön i förhållande till män. I befolkningen som helhet anser 88 procent att kvinnor har alltför låg lön.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.