Industriarbetarnas tidning

’Samarbeta med borgerligheten!’

7 januari, 2003

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Gör upp mellan de politiska blocken om att säkra överskott i de offentliga finanserna. Så kan buffertfonder byggas upp inför en eventuell anslutning till EMU. Det föreslår Metalls förbundsordförande Göran Johnsson.

LO-kongressen har sagt ja till den europeiska valutaunionen EMU med villkoret att buffertfonder och ett strukturråd inrättas. Buffertfonderna skulle fungera som stötdämpare i sämre ekonomiska tider.

I dag kan riksbanken använda räntan som styrinstrument. Men den möjligheten försvinner om Sverige ansluter sig till EMU. Räntan bestäms då i stället av den europeiska centralbanken, ECB.

För att bygga upp buffertfonder krävs dock överskott i de offentliga finanserna. Metalls förbundsordförande Göran Johnsson har ett förslag till hur det överskottet ska garanteras.

– Jag tycker att socialdemokraterna ska ta initiativ till en överenskommelse mellan ett antal partier för att säkra ett överskott i de offentliga finanserna. En sådan överenskommelse behöver ske över blockgränsen, säger Johnsson.

Göran Johnsson arbetar för ett svenskt medlemskap i EMU och sitter med i en grupp bestående av sex ledamöter från fackföreningsrörelsen och det socialdemokratiska partiet.

En annan viktig buffert inför ett eventuellt medlemskap i EMU kan vara ett omställningsavtal mellan arbetsmarknadens parter, anser Johnsson. Det skulle ge snabbare stöd och omskolning åt anställda som drabbas vid företagsnedläggningar och strukturförändringar.

Ett fungerande omställningsavtal skulle göra att arbetsmarknadens parter tar över delar av den statliga arbetsmarknadspolitiken. Då vore det också rimligt att staten betalar delar av avtalet, menar Johnsson.

– Ett omställningsavtal skulle kunna fungera lite som Trygghetsrådet och ta tillvara på det arbete som parterna utför ute på arbetsplatserna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.