Industriarbetarnas tidning

347 tvister gav 41 miljoner

10 februari, 2003

Skrivet av BILL ERLANDSSON

Medlemmar i Grafikerna, Industrifacket, Metall och Pappers fick förra året ut sammanlagt över 41 miljoner kronor i skadestånd, lönekrav och livräntor genom fackets egen juridiska byrå: LO-TCO Rättsskydd med sina 30-talet jurister. Totalt har Rättsskyddet drivit 347 ärenden till rättslig prövning i domstolsprocesser, skiljenämnder och förlikningar för förbundens räkning.

GF:s medlemmar  fick förra året ut knappt 600 000 kronor i ersättningar. Beloppet är en knapp tredjedel av ersättningen året innan. Totalt har LO-TCO Rättsskydd drivit 30 ärenden till rättslig prövning för Grafikernas räkning i fjol. Kostnaden blev 21 kronor per medlem.

Industrifackets medlemmar tog hem över 600 000 kronor, vilket är en minskning med dryga 300 000 kronor jämfört med året innan. Juristerna drev 18 fall åt Industrifacket. Kostnaden blev 6:50 per medlem.

Medlemmarna i Metall är förstås flest även i dessa sammanhang och fick över 38 miljoner kronor i skadestånd och livräntor. Det är en minskning med över 22 miljoner kronor jämfört med året innan, men utgör ändå det i särklass högsta ersättningsbeloppet av alla Sveriges fackförbund. Hela 287 rättsfall drevs av LO-TCO Rättsskydd till en kostnad av 18:50 kr per medlem.

Pappers hade 12 rättsfall och fick ut nästan 2 miljoner kronor i ersättningar, vilket är en halvering av beloppet året innan. Kostnaden för Pappers blev 13 kronor per medlem.

– Förändringarna i ersättningsbeloppen beror på om vi haft många försäkringsrättsärenden, alltså då vi vunnit fall där medlemmar exempelvis fått ut livränta och sina arbetsskador erkända. Sådana fall kan ta flera år att driva. När vi vinner rena arbetsrättsärenden, då arbetsgivare stäms inför domstol, så ger det inte lika mycket pengar även om de förstås är lika viktiga för de medlemmar som behandlats illa, säger Dan Holke, vd och chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

Gratis för medlemmen

Medlemmarna i LO:s alla förbund fick i fjol ut sammanlagt 170 miljoner kronor i ersättningar för olika brott mot anställda, eller då man vunnit fall då staten eller olika försäkringsbolag vägrat att erkänna arbetsskador och ersättningar som medlemmarna varit berättigade till.

Varje fall som juristbyrån tar sig an har först gått igenom förbundens egen granskning. Ingen kan enskilt söka hjälp hos LO-TCO Rättsskydd, alla fall går igenom förbundet som beviljar facklig rättshjälp.

Även om rättsprocessen kan kosta hundratusentals kronor så är det gratis för medlemmen. Förbundet står för hela kostnaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?