Industriarbetarnas tidning

ABB behöver fler metallare

28 februari, 2003

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Metallarna drabbas inte av ABB:s miljardras. Antalet anställda i produktionen ska öka i Västerås.

I dag arbetar omkring 1 450 metallare på ABB i Västerås. De ska bli ännu fler.

Antalet anställda ska ökas med mellan trettio och femtio personer, enligt facket. Bakgrunden är att ABB i Västerås tagit hem verksamhet från Schweiz, samtidigt som företaget låtit bli att genomföra en planerad outsourcing till Tjeckien.

Även ABB i Ludvika behöver anställa produktionspersonal.

Stig Stolpe, verkstadsklubbens ordförande i Västerås ser ganska ljust på framtiden för produktionen i ABB. Den svenska verksamheten går med vinst. Och han tror att antalet anställda på sikt kan öka ännu mer.

– Det är fullt upp att göra redan i dag, men jag hoppas att orderingången ökar så att vi behöver anställa ännu fler, säger han.

Under gårdagen presenterade ABB rekordförlusten för 2002. Minus 6,6 miljarder kronor. Bakgrunden till förlusterna är framför allt de stora asbestskadestånd som bolaget tvingas betala ut i USA.

Men facket pekar på att en stor del av förlusterna också kommer från satsningar som gjordes när ABB skulle göras om till ett IT- och kunskapsföretag. Metall i ABB har under flera år kritiserat de satsningarna.

– Nuvarande ledningen håller med oss. Det har varit en felsatsning där verksamheter fått gå med mångmiljonförluster i flera år.

Huvuddelen av de 1 000 jobb som ska bort i Sverige beror på att ABB gör sig av med delar av företaget som går i förlust. Varslet berör enbart tjänstemän. Omkring 600 av jobben ska bort i Västerås.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen