Industriarbetarnas tidning

Delpension till stål­arbetare

11 februari, 2003

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

En lång facklig strid är slut. De äldre stålarbetarna vid Oxelösund får rätt till delpension. Uppgörelsen väntas bli avgörande för alla Sveriges äldre stålarbetare.

I de senaste centrala avtalsförhandlingarna kom Metall och arbetsgivarna i Stål- och metallförbundet överens om att teckna en delpension för äldre stålarbetare. Men uppgörelsen krävde att facket och företagen kom överens lokalt. Det har de inte lyckats med någonstans. Fram till nu

På SSAB i Oxelösund har Metall och företaget tecknat ett avtal.

– Äntligen. Jag känner mig väldigt glad att den här frågan är över. Det har varit turbulent, säger Lena Fornstedt, klubbordförande för Metall i Oxelösund.

Facket har fått backa från sitt ursprungliga krav på att uppgörelsen ska gälla anställda från 60 år och uppåt. Men förhoppningen är att avtalet kan förbättras ännu mer på sikt. Det blir troligen också normgivande för andra stålföretag.

– Vi hoppas att det blir ett golv, säger Lena Fornstedt.

I korthet säger uppgörelsen att alla som är 62 år eller äldre ska kunna få gå ner till 50 procent i arbetstid. De anställda får då en ersättning på 70 procent av sin förlorade inkomst.

Pengarna tas huvudsakligen från en delpensionskassa, men även från livsarbetstidspremien.

Förutsättningen för att en stålarbetare kunna få delpension är att han eller hon hittar en person att dela sitt jobb med. Den anställde får också vara beredd på att byta arbetsuppgifter.

Systemet ska utvärderas varje år. Företaget vill kontrollera att det inte blir för dyrt. Men enligt facket har företaget haft svårt att se att det också finns pengar att tjäna på minskade sjukskrivningskostnader.

– Sjuktalen är höga i de här åldersgrupperna och det ger en vinst om företaget kan få ner dem, säger Lena Fornstedt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.