Industriarbetarnas tidning

Fackligt gnet hindrar ekobrott

11 februari, 2003

Facket kan göra mer för att motarbeta fusk och ekobrott. Det anser LO som startat ett projekt för att ändra attityden till fusk ute på företagen. Det handlar också om att utnyttja fackets möjligheter att hålla oseriösa entreprenörer borta och se till att kollektivavtalen efterlevs.

LO har valt fyra områden som ska prioriteras i det här arbetet.

• Kontantbranscher, vilket betyder branscher där det ofta finns en ”nära-kund-relation” som till exempel restaurang- och städbranschen.

• Underentreprenörskedjor, det vill säga uppdrag där entreprenörer anlitar entreprenörer som i sin tur anlitar andra entreprenörer. En typ av verksamhet som underlättar fusk med avtal, löner och skatter.

• Offentliga upphandlingar. Kommuner, staten och landsting upphandlar en stor del av sin verksamhet. Trots nuvarande krav på myndigheterna förekommer det många oseriösa entreprenörer på det området.

• Bemanningsföretagen. Avregleringen av arbetsförmedlingen har gjort att en mängd små oseriösa bemanningsföretag vuxit fram.

Enligt Thomas Fredén, ombudsman på LO och sammankallande i projektet, kommer man att lansera ett antal aktioner senare i år. Men till stor del handlar det om information och att fortsätta det ”fackliga gnetet” ute på arbetsplatserna. För facket har stora möjligheter att granska och sätta tryck på företagen genom kollektivavtalen.

Det handlar om att alla får rätt lön, men också regler som till exempel ger alla rätt till en lönespecifikation minst en gång i månaden. Det pappret visar hur mycket skatt arbetsgivaren betalat in. Och går företaget i konkurs krävs en lönespecifikation för att få ut sin lön.

Thomas Fredén nämner också fackets möjligheter att granska företagen.

– Det går att lära ut på fackliga kurser hur man på ett lätt sätt tar reda på om ett företag betalat skatt. Och vem som äger det. Det görs redan idag, men vi kan göra mer.

Det är förstås också viktigt att samarbeta med myndigheterna i kampen mot fusk och ekobrott, menar Tomas Fredén. Även på den punkten kan LO kanske bidra med utbildning så att myndigheternas anställda får lättare att samarbeta med facken ute på arbetsplatserna.

Hur det är med fusk och ekobrott inom industrin vet LO än så länge inte så mycket om. Hittillls har intresset för frågan var lågt inom förbunden inom industrin, säger Tomas Fredén. Men han tycker att facken inom industrin borde engagera sig mer. De finns ju på beställarsidan, de arbetar i industrierna som tar in entreprenörer och personer från bemanningsföretagen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.