Industriarbetarnas tidning

Fem miljarder ligger och väntar

27 februari, 2003

Skrivet av ÅKE LIF

Fem miljarder friska kronor ligger och väntar på att komma löntagarna till del i form av stöd till kompetensutveckling.

Men reformen dröjer och dröjer, och allt tyder på att den skjuts ytterligare på framtiden.

Det individuella kompetenssparandet, IKS, är i korthet tänkt att vara ett system där löntagarna kan sätta undan upp till 9 500 kronor, ett kvarts basbelopp, per år på ett eget kompetenskonto. När man vill ta ut pengar för utbildning utgår en kompetenspremie, utformad som en skattereduktion. Kompetenspremien skulle förstärkas med ett fast belopp, en grundplåt, på 1 000 kronor oavsett antalet utbildningsdagar.

Redan 1999 klubbade riksdagen finansieringen av reformen, vilket innebär att 1,15 miljarder har avsatts årligen.

Sedan har det gått trögt. I fjol vår hade man äntligen kommit fram till en så kallad riktlinjeproposition. Målet var att systemet skulle träda i kraft den 1 juli 2003. Men det kan vi nog glömma.

Man kan inte påstå att arbetsmarknadens parter gjorde vågen inför förslaget i början. Saco och TCO, som länge drivit på för ett system med kompetenskonton, var mest positiva, medan LO hade många synpunkter på utformningen. Bland annat skrev man i ett remissvar att avsättningar måste göras för alla. ”Ett system som enbart bygger på den enskilde individens sparförmåga kommer att förstärka klassklyftorna.”

I fjol lyckades i alla fall de tre centralorganisationerna prata ihop sig om ett förslag som kunde godtas av alla.

– Vi är positiva till upplägget sedan vi fått igenom en bättre fördelningsprofil, säger Mats Sundberg på LO:s näringspolitiska enhet.

Men risken är att detta blir en tämligen dyr arbetsmarknadsreform där den största delen av pengarna går till Saco- och TCO-medlemmar.

– Ja, med den här typen av system kan det bli så att individen själv finansierar utbildningen, säger Mats Sundberg.

LO menar att reformen kan vara bra som komplement till andra åtgärder när det gäller kompetensutveckling, en pusselbit bland andra i finansieringen av utbildning.

Samtidigt väntar man inte att det ska få något stort genomslag bland LO:s medlemmar. Stora grupper har helt enkelt inte möjlighet att spara på det här sättet.

Därför kan man inte påstå att LO, trots den i och för sig positiva inställningen, tryckt på eller jobbat aktivt för att skynda på beslutet.

Och någon proposition att lägga fram för riksdagen är inte i sikte. Handläggarna dras med flera problem.

– Ja, det finns saker som är oklara, säger Jens Henriksson, ansvarig statssekreterare på finansdepartementet.

– Det gäller till exempel vilken myndighet som ska hantera detta, en befintlig eller en ny. Arbetsgivarnas medverkan måste också klargöras, så att man inte med systemets hjälp kan skaffa sig subventioner. Och vad händer när någon byter jobb?

– En tredje fråga som måste lösas är kompetenspremiens avgränsning, så att det inte blir för dyrt, säger Jens Henriksson.

Det har också funnits EG-rättsliga frågeställningar kring systemet, men det menar Henriksson är småkomplikationer.

Det är inte långt kvar till första juli, då allt skulle dras igång. Statssekreterare Henriksson låter, milt sagt, inte särskilt optimistisk till chanserna att få till en proposition under vårriksdagen.

– Det blir nog svårt att klara, medger han.

I slutet av det här året kommer över fem miljarder att ligga och skvalpa på det där kontot hos riksgälden, pengar som säkert kunde göra mer nytta någon annanstans.

Och det dröjer innan de kommer till användning för sitt syfte.

Om det någonsin blir så.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.