Industriarbetarnas tidning

Fritt kaffe på många pappersbruk

11 februari, 2003

Skrivet av

Fyrtiofem av Pappers sextiosex avdelningar har fritt kaffe på arbetsplatsen. Det visar en undersökning som Anders Berlin, studieansvarig på avdelning 53 Norrköping, sektion Braviken, gjort.

Sedan årsskiftet fikar man gratis även på Holmen i Braviken. Det kan de anställda tacka Anders för.

– Upprinnelsen var något MBL-möte och sån nämnde fritt kaffe. Jag ställde frågan till platschefen och påstod att hälften av alla bruk hade denna förmån.

Platschefen ville se siffror och det fick han. Anders Berlin gjorde en rundringning som visade att fyrtiofyra avdelningar hade fritt kaffe, eller 66,5 procent!

Med den grundliga undersökningen som underlag, gick platschefen med på att Braviken blev det fyrtiofemte bruket.

– Vi får numera valfri varm dryck, te eller kaffe, från automat, säger Anders Berlin. De som vill brygga själva får hämta kaffe på förrådet.

Vad förmånen är värd har han inte räknat på.

– Det ligger inte på pengaplanet, även om det naturligtvis kostar en slant för företaget. Från deras sida är det en fin och uppskattad gest, och för oss i facket som sett till att kaffet är fritt är det också lite PR.

Advelning 53 i Norrköping omfattar två företag. Holmenägda Braviken och engelskägda BBA Nonwoven. Det senare företaget har haft fritt kaffe i flera år, enligt avdelningens kassör Mats Asplund.

– Vi brygger själva, säger han och inflikar att företaget håller med gratis frukt på onsdagar också.

– Och i somras när det var som varmast höll företaget med gratis energidryck för dem som behövde det.

Fast det är en annan historia. Klart är numera att hela avdelningen numera dricker kaffe utan att snegla på ekonomin.

Den undersökning som Anders Berlin gjort, visar att två avdelningar, Obbola och Vivstavarv, hade frågan om fritt kaffe uppe till förhandling. Elva avdelningar uppgav att de inte hade förmånen, och från nio saknades svar.

Men även begreppet fritt kaffe ser lite olika ut bruken emellan. För de flesta handlar det om automater i kombination med ”förrådsuttag”, det vill säga att någon arbetsledare hämtar ut kaffe och att man sen brygger själva i fikarummen.

En arbetsplats uppgav att arbetsgivaren även höll med socker till kaffet, en annan med kaka. På ett bruk ransonerades det fria kaffet till ett halvt kilo per person och månad, på ännu ett annat till 1,5 kilo per person och år.

Ett företag med automater gjorde löneavdrag med 24 kronor i månaden, ett annat subventionerade kaffet med 50 öre per kopp och ett tredje subventionerade kaffet med sju kronor per kilo.

De nio avdelningar som inte har fritt kaffe i dag är: Bäckhammar, Åmotsfors, Åsensbruk, Säffle, Billingsfors, Wargön, Nymölla, Hyltebruk, Alstermo, och Lessebo.

Avdelningarna i Vaggeryd, Strömsnäsbruk, Nyboholm, Figeholm, Emsfors, Timsfors, Pauliström, Djupafors och Strömsbruk besvarade inte enkäten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?