Industriarbetarnas tidning

Ny Ericssonchef välkomnas av facket

6 februari, 2003

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Ett hjärtligt avsked från Assa. Och ett varmt välkomnande till Ericsson. Nye koncernchefen Carl-Henric Svanberg får idel lovord av facket.

Carl-Henric Svanberg blir ny koncernchef i Ericsson. Han kommer närmast från Assa Abloy, där facket tycks ha goda erfarenheter av honom.

– Han har definitivt inte varit en motståndare till vårt jobb. Han har bland annat varit med i europeiska koncernfacket och tyckt att det har varit bra att vi funnits, säger Leif Bergqvist, Metalls klubbordförande på Assa i Eskilstuna.

– Han har gjort ett jättejobb i den här koncernen. Så det är synd på sätt och vis att han lämnar oss. Men kan han lyfta Ericsson är det bra för landet. Det är bara att önska lycka till.

Lika gott intryck tycks Carl-Henric Svanberg ha gjort på Ericssons koncernfack. Arne Löfving, klubbordförande för Metall på Ericsson i Mölndal och vice ordförande i koncernfacket välkomnar den nya chefen:

– Vi har mycket höga förväntningar på honom. Han ger ett bra intryck, är lätt att prata med och talar mycket om värderingar. Framför allt har han bra meriter, han har åstadkommit mycket på Assa och verkar vara en bra lagbyggare. Det behövs i Ericsson.

Carl-Henric Svanberg kan också glädja sig åt ett lönelyft. Enligt vad som framkommit vid en presskonferens i dag kommer han att tjäna tolv miljoner kronor i baslön på Ericsson, bonus borträknat. År 2001 hade han en deklarerad förvärvsinkomst på 7, 4 miljoner som vd för Assa Abloy. Då var inte inkomst av kapital inräknat.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.