Industriarbetarnas tidning

Två års förhandlingar utan resultat

18 februari, 2003

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Förhandlingarna om en omställningsförsäkring för medlemmar i LO-fack kan haverera. I stället kan försäkringen bli en del av den ordinarie avtalsrörelsen inför 2004.

I två år har LO och Svenskt Näringsliv förhandlat om en omställningsförsäkring för medlemmar i LO-fack. LO vill att samma villkor ska gälla för arbetare som för tjänstemän på den svenska arbetsmarknaden.

Privattjänstemännen, PTK, har ett avtal som bland annat erbjuder individuell rådgivning och ekonomiskt stöd till vidareutbildning i samband med hotande personalminskningar. Försäkringen är ett komplement till den ordinarie arbetsmarknadspolititiken.

Men för att LO-medlemmarna ska få en likadan försäkring har Svenskt Näringsliv ställt krav på en tydlig uppluckring av anställningsskyddet. LO-facken vill inte gå med på det.

– Därför tror jag att vi har kommit till vägs ände. Det finns risk att förhandlingarna tar slut, sade Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman, vid ett seminarium som Facken inom industrin just nu håller inför avtalsrörelsen 2004.

I stället finns en möjlighet att omställningsförsäkringen blir en del av den ordinarie avtalsrörelsen som en samordnad fråga inom LO.

– Diskussioner pågår om det. Vi tycker att det är dags att vi får samma villkor som tjänstemännen, sade Leif Ohlsson, Industrifackets förbundsordförande.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen