Industriarbetarnas tidning

Världsbanken tror på facket

19 februari, 2003

Skrivet av ÅKE ERIKSSON

Facket är bra för arbetarna såväl som länders nationella ekonomi konstaterar Världsbanken i en färsk rapport.

Världsbanken har gjort ett tusental studier på effekterna av facklig organisering och har kommit fram till en entydig bild.

I korta drag går den ut på att arbetare som är fackligt organiserade och som omfattas av kollektivavtal tjänar bättre och jobbar under bättre villkor än oorganiserade. Dessutom gynnar fungerande relationer mellan arbetsgivare och fack den nationella ekonomin. Löneskillnaderna blir mindre, strejkerna färre och inflationen lägre. Detta gäller såväl industriländerna som utvecklingsländer.

Enda avvikelsen som Världsbanken kan se är länder med många olika fackliga sammanslutningar och fraktioner som ofta leder till hög inflation och arbetslöshet.

Beklädnadsinternationalen, med medlemmar i 110 länder, ser rapporten som ett oväntat stöd för förtryckta arbetare över hela världen. Generalsekreterare Neil Kearny säger i ett pressmeddelande:

”Denna rapport är en väckarklocka för regeringar och arbetsgivare som säger att fackföreningar är en lyx som fattiga länder inte har råd med.”

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.