Industriarbetarnas tidning

26 arbetare på en vd-lön

4 mars, 2003

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Industrins toppdirektörer har löner i mångmiljonklassen. En svensk industri-vd tjänar lika mycket som 26 industriarbetare. Det visar Dagens Arbetes granskning av snittlönen för de femtio bäst betalda cheferna inom industrin.

Dagens Arbete har granskat samtliga svenska industriföretag med fler än 100 anställda, totalt 1 024 företag. Undersökningen visar att de dåliga tiderna med bristande lönsamhet och industriföretag som blöder, inte hindrat toppdirektörerna från att kvittera ut mångmiljonbelopp i lön.

Granskningen omfattar inkomståret 2001. I de största företagen, de med över tusen anställda, var den genomsnittliga vd-lönen för år 2001 drygt 3,6 miljoner kronor. Industrins femtio högst avlönade verkställande direktörer tjänade i genomsnitt över sex miljoner kronor. Det är lika mycket som 26 industriarbetare eller 19 industritjänstemän.

Allra högst lön hade Ronny Nilsson, chef för Flextronics, en av Ericssons underleverantörer. Ronny Nilsson var ansvarig för Ericssons Karlskronafabrik som togs över av Flextronics 1997. Senare blev han västeuropachef för Flextronics under telekomindustrins snabba upp- och nedgång i Sverige.

Nedskärningarna på Flextronics telekomfabriker i Katrineholm, Visby, Karlskrona och Västerås inleddes 2001. Samma år deklarerade Ronny Nilsson en inkomst på nära 22 miljoner kronor. Det placerar honom högst upp i löneligan.

– Ja, det var väl roligt, säger han om förstaplatsen.

– Det är en blandning av lön, bonus och förmånsvärdet för att teckna optioner som deklarerats som inkomst. Det var ett bra år. Så bra blir det nog inte igen. Nästa år blir det nog betydligt mindre, säger Ronny Nilsson.

På andra plats återfinns Ericssons koncernchef Kurt Hellström. År 2001 redovisade Ericsson en förlust efter finansnetto på närmast ofattbara 29,1 miljarder kronor. Samma år fick Kurt Hellström en årslön på nära 17 miljoner kronor.

Dan Andersson, chefsekonom på LO, tycker att de höga direktörslönerna är ett stort problem. Dels tar löneökningarna pengar från ägare och löntagare. Dels är det moraliskt fel av chefer att höja sina löner, när samma personer samtidigt kräver måttliga löneökningar av andra anställda.

– Alla håller med om att det behövs löneskillnader inom en organisation. Men att någon ska tjäna tio eller tjugo gånger mer än någon annan? Nej, det är tveksamt, säger Andersson.

Läs hela dokumentet Direktörerna spelar i en egen liga och
50-i-topp och andra lönelistor;
kommentarerna i Är det rimligt att det går 25 industriarbetare på en direktör?,
och kolla gärna vad din chef tjänar!

Arbetsrätt Striden om las

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

LEDARE Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Regeringen ställer sig bakom parternas las-uppgörelse

Regeringen ställer sig bakom parternas las-uppgörelse

Regeringen ställer sig bakom Svenskt näringslivs och PTK:s las-uppgörelse. Nu påbörjas arbetet med att förändra arbetsrätten.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.