Industriarbetarnas tidning

Arbetslösheten ökar

18 mars, 2003

Skrivet av ÅKE LIF

Arbetslösheten i Sverige ökar, sakta men säkert.

En viktig anledning är många kommuners kraftiga nedskärningar i vuxenutbildningen, som gjort att utbudet på arbetskraft ökat.

I förra veckan var drygt 195 000 personer öppet arbetslösa enligt statistik från Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams. Även om det var något färre än veckan före är över 20 000 fler öppet arbetslösa jämfört med motsvarande vecka förra året.

Hösten 2002 svängde pendeln. Då hade siffrorna länge varit positiva jämfört med ett år tillbaka, men sedan dess har antalet arbetslösa stadigt varit fler än motsvarande period året före.

För hela februari var arbetslösheten 4,5 procent, att jämföra med 4,2 procent februari 2002.

Kommunernas kärva ekonomi påverkar arbetslöshetsläget. När det inte går att skära ner på skola och omsorg drabbas vuxenutbildningen hårt, vilket innebär att fler hamnar i arbetslöshetskön i stället för på skolbänken. Hur många personer det rör sig om är inte helt klart, Men på Ams räknar man med ett stort antal:

– Det kan röra sig om 15 000-20 000 personer eller till och med ännu fler, säger Tord Strannefors på Ams.

En annan anledning till den ökande arbetslösheten är den stadigt minskande sysselsättningen inom industrin.

– Samtidigt har expansionen inom äldreomsorgen i någon mån balanserat nedgången inom industrin, säger Tord Strannefors. Men nu planar det ut, vilket innebär en påspädning på den totala arbetslösheten.

Vilka effekter världsläget med det överhängande kriget kommer att ha på arbetsmarknaden är omöjligt att spekulera om i dag.

Ams nästa ordinarie sysselsättningsprognos ska komma i maj. Men på måndag (24 mars) ska man inom Ams diskutera om man ska gå ut nu snart med en rapport där man stämmer av läget.

Ams håller också på att slutföra en stor undersökning där 14 000 arbetsställen ingår.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.