Industriarbetarnas tidning

Dödsolycka på Volvo i Köping

3 mars, 2003

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

En 48-årig maskinelektriker omkom vid en arbetsplatsolycka på Volvo personvagnar i Köping strax före midnatt i går kväll (2 mars).

48-åringen undersökte ett fel på en fem meter lång och två meter bred automatsvarv där det tillverkas löphjul till växellådor. Maskinelektrikern hittades vid ett serviceutrymme. Ett skydd var borttaget, och innanför fanns rörliga maskindelar.

– Han har antagligen blivit klämd mellan en rörlig maskindel och ett skydd. Som jag förstått det avled han direkt, det är väldiga krafter i maskinen, säger Erkki Pokela, huvudskyddsombud.

Under förmiddagen har polisen och arbetsmiljöinspektionen undersökt olyckplatsen. Arbetet har legat nere.

– Det är mycket dämpat här i dag, det finns ingen glädje. Redan i natt kallades företagets krisgrupp in, och alla inblandade fick möjlighet att prata igenom det som har hänt, säger Erkki Pokela.

48-åringens fru arbetade på en närliggande avdelning. Hon jobbade när olyckan inträffade.

Närmaste vittnet var troligen den maskinoperatör som arbetade vid automatsvaren. Men enligt Erkki Pokela befann han sig troligen på andra sidan maskinen när olyckan inträffade.

– Under eftermiddagen kommer vi förmodlingen att prata med maskinoperatören. Men som det verkar så finns det ingen som sett vad som hänt, säger Sven-Erik Hedberg vid Västeråspolisen.

I nuläget vet man inte vad som orsakade olyckan. De närmaste dagarna ska bland annat svarvens maskindator undersökas. Där kan finns information som ger en bild av hur olyckan gick till.

– Kammaråklagare Katarina Tullstedt är inkopplad som förundersökningsledare, och i morgon ska vi träffa arbetsmiljöinspektionen och gå igenom vad som hänt, säger Sven-Erik Hedberg.

Den omkomna 48-årigen hade jobbat 16 år på företaget och var en väldigt duktig och kompetent reparatör, enligt Erkki Pokela. Volvo personvagnar i Köping har cirka 1 000 kollektivanställda och drygt 200 tjänstemän.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen