Industriarbetarnas tidning

Ekbåge avfärdar eurokritiker

6 mars, 2003

Skrivet av

Den nybildade organisationen ”Europa ja – euro nej” är redan överkörd av verkligheten. Det anser Pappers ordförande Sune Ekbåge.

– De använder exakt samma argument som inför folkomröstningen om medlemskap i EU 1994. Allt elände skulle drabba konungariket Sverige om vi blev medlemmar. Med facit i hand hade de fel på varje punkt.

Sune Ekbåge som också sitter med i styrelsen för ”Socialdemokrater för Europa”, säger vidare:

– Inför folkomröstningen 1994 stod flera av de som nu företräder den här nya organisationen för mycket av den skräckpropaganda som spreds. Man sa att arbetslösheten skulle skjuta i höjden, välfärden hotas, att knarket skulle flöda in över Sveriges gränser och att Sverige inte skulle få något inflytande. Ingen enda farhåga blev verklighet. Varför ska vi då tro på deras argument nu?

Sune Ekbåge tycker också att det är anmärkningsvärt att flera väl kända nejsägarprofiler i ledningen för den nya organisationen mörkar om vad man står i fråga om Sveriges medlemskap i EU. De spelar ett dubbelspel när de påstår att den nya organisationen är neutral till EU, anser han.

– Yttersta syftet är naturligtvis att svärta ner hela EU-tanken och driva fram sitt yttersta krav – Sverige ur den europeiska gemenskapen.

– När dom inte tar bladet från munnen och säger detta rent ut gör de demokratin en björntjänst. Vi måste ha en ärlig debatt inför folkomröstningen där var och en öppet redovisar både sina åsikter och avsikter, säger Sune Ekbåge.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.