Industriarbetarnas tidning

Finspångs turbiner hålls samman

13 mars, 2003

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Alstom kommer inte att styckas upp. Det blir en tydlig ägare med industriell inriktning som tar över turbinverksamheten i Finspång. Det beskedet har facket fått.

De anställda tar försäljningen av Alstoms turbinverksamhet med jämnmod. Det säger Jan Karlsson, Metalls klubbordförande på Alstom i Finspång, där det jobbar 540 metallare.

Även Alstom i Ludvika, där det jobbar ett sextiotal metallare berörs, av försäljningen.

– Det känns inte dramatiskt för våra medlemmar, det har vi varit noga med att fråga om, säger Jan Karlsson.

De anställda som berörs arbetar med den lönsamma industriturbintillverkningen.

Kärnkraftssidan är inte till salu.

Totalt är det omkring två tusen anställda i Sverige som får en ny arbetsgivare när franska Alstom säljer ut verksamheten. Det är ännu inte klart vem som blir ny ägare. Några få köpare konkurrerar om verksamheten. Om någon månad räknar facket med att få information om vem som tar över.

Klart är i alla fall att det blir en tydlig ägare med industriell inriktning. Företaget kommer alltså inte att köpas och delas upp i bitar.

– Det har vi fått tydlig information om, säger Jan Karlsson.

Alstom har omkring 33 000 anställda i världen. Utöver industriturbiner planerar koncernen också att sälja ut andra lönsamma delar. Bolaget, som räknar med mångmiljardförluster för det kommande räkenskapsåret, hoppas att försäljningen ska vända krisen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.