Industriarbetarnas tidning

Husums löner passerade Korsnäs

7 mars, 2003

Skrivet av

Pappersarbetarna på M-realägda Husum utanför Örnsköldsvik tjänar mest i landet. Sist i löneligan ligger Munksjös pappersbruk i Jönköping och Grycksbo Munktell utanför Falun. Det visar arbetsgivarnas egen statistik.

Dagens Arbete har, som tidigare år, synat löneläget på arbetsplatserna inom pappers-och massaindustrin. Med fel och brister, för statistiken som arbetsgivarna skickar in till Svenskt Näringsliv/Skogsindustrierna är inte helt fullständig. Dessutom fattas några bruk helt, precis som vanligt.

Statistiken visar den genomsnittliga månadslönen (ordinarie grundlön exklusive ob-tillägg med mera) för män och kvinnor på de arbetsplatser som finns inom pappers-och massaindustrin 2002. För branschen låg den i fjol på 18 299 kronor i månaden.

Skillnaderna är stora mellan Husum i topp med sina 22 205 kronor i snitt och Grycksbo Munktell och Munksjös anläggning i Jönköping i botten med snittlönerna 15 644 respektive 15 905 kronor.

Skillnaden mellan bäst och sämst betalda arbetsplatser har i år klättrat upp mot drygt 6 500 kronor, vilket är 5-600 kronor mer än året innan.

Husum har under fjolåret klättrat förbi Stenbäckssfärens flaggskepp Korsnäs.

– Oj då, säger en överraskad Mats Östman, avdelningsordförande på Husum. Men egentligen är jag inte förvånad med tanke på dagens problem på Korsnäs.

Han är inte heller särskilt förvånad över det egna företagets topplacering.

– Vi hade en känsla att det skulle bli på det sättet. Vi gjorde ett bra treårsavtal och tanken är att vi ska kunna kräva en bra utbildning och erbjuda bra löner.

Men det är väl knappast någon större konkurrens om arbetskraften i er region?

– Nej vi ligger i ett område med arbetslöshet. Därför är det lite extra kul att vi lyckats så bra i våra förhandlingar.

Vad säger medlemmarna?

– Jag har inte hört några klagomål. Tvärtom. Efter första avtalsåret var det många som hörde av sig spontant och sade att vi gjort ett bra jobb.

Dystrare tongångar är det i Jönköping.

Pappers avdelningsordförande Matts Nilsson konstaterar att Munksjös vd, Sture Bjäreholt, ligger som tionde namn på den lista över bäst betalda chefer inom pappersindustrin som Dagens Arbete nyligen publicerade. Årslön drygt 2,3 miljoner kronor.

– Att vår ledning ligger högt där är en händelse som ser ut som en tanke. Men det ÄR en tanke och en avsikt. De som betvivlar att det finns ett orsakssammanhang kommer på skam.

– I vårt fall är Sture Bjäreholt personligt ansvarig för de två bruk som ligger i botten, Jönköping och Billingsfors.

– I Billingsfors tjänar de tre, fyra snusdosor mer än oss i månaden, trots att det är ett extremt välgående bruk till skillnad från oss.

– Den som tror att det ligger en hund begraven har rätt. Vår löne- och personalpolitik har gått i stå.

Matts Nilsson konstaterar att tidigare års missmod nu utvecklats till en allmän uppgivenhet.

– Folk som tidigare besjälats av att bryta den nedåtgående spiralen har även de gett upp. Frågan man kan ställa är om Gud hör bön? I vårt fall gör han det inte.

Nu ligger Jönköping och Billingsfors trots allt inte sist. Bakom sig i lönetabellen har man Grycksbo Munktell med sina trettiotalet anställda.

Det är ingen överraskning för Grycksbos avdelningsordförande Lars-Göran Johanson.

– Det är ett känt faktum att de brukar ligga i botten, säger han.

Och fortsätter:

– Gissa varför jag tycker att vi ska driva en låglönesatsning i nästa avtalsrörelse. Vi har gjort försök att få upp löneläget och faktiskt fått ut en del lokalt. Ändå kommer vi inte i kapp, eftersom löneglidningen i branschen är större.

Snittlönen på Stora Enso i Grycksbo är väsentligt mycket bättre än Munktells, men ändå ett par hundralappar eller mer under snittet för branschen. Osäkerheten beror på hur man räknar in och ”väger” storhelgerna i underlaget.

Statistiken har år från år blivit bättre. Felrapporteringarna från tidigare år, där bruk rapporterat in löner inklusive ob, är nästan helt borta.

Bruk som inte orkade med att redovisa sina löner i fjol har tillkommit. Andra har fallit i från: Vallvik på grund av ofullständig statistik plus de små bruken Alstermo och Mariestad Lagerfors, som inte har någon betydelse för den statistiska lönejämförelsen. Borta från fjolårets lista är också bruken i Silverdalen, Nättraby och Strömsnäsbruk som lagt ner.

Pappers avtalssekreterare, Lennart Olovsson, menar att statistiken bekräftar att Pappers i nästa avtalsrörelse måste göra något åt de stora skillnaderna mellan bruken.

– Det är trots allt samma yrken som lönesätts olika beroende på var i landet man jobbar och i vilket företag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.