Industriarbetarnas tidning

Industrin tog nio liv

14 mars, 2003

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Antalet dödsolyckor i industrin minskar. År 2002 dog nio arbetare mot tio året innan.

De senaste sex åren har 46 dödsolyckor inträffat i industrin. I genomsnitt blir det närmare åtta döda arbetare per år. Flest dog år 1997 då 14 personer omkom.

År 2000 förolyckades endast en arbetare i förbunden Metall, Industrifacket, Pappers och Grafikerna. Förra årets skörd av tragiska olyckor drabbade främst montörer/reparatörer. I fem av de nio fallen var det en montör eller reparatör som miste livet.

På alla arbetsplatser i landet omkom, enligt preliminära siffror från Arbetsmiljöverket, minst 51 personer i dödsolyckor år 2002.

Döda i industrin 2002

Tommy Evensson, montör, Arvika, 54 år. Död 5 februari. Tommy monterade en dragprovarmaskin på Structo i Storfors. Ett lyft gick snett och Tommy fick den 1,7 ton tunga maskinen över sig.

Jorma Nehvonen, verkstadsmekaniker, Gävle, 55 år. Död 13 februari. Jorma utförde underhållsarbete på ett transportband på Korsnäs bruk. Plötsligt startades bandet och Jorma klämdes under en matarficka.

Olof Sundberg, ställningsbyggare, Karlstad. 43 år. Död 15 april. Olof monterade en plattform inne i en sodapanna på Skärblacka bruk. Han föll 25 meter, utan fallskyddsutrustning.

Bengt Göran Lindberg, maskinreparatör, Karlshamn, 61 år. Död 15 april. Bengt Göran utförde reparationsarbeten vid en lastbrygga på Carlshamns mejeri. En lastbil backade in mot lastkajen och Bengt Göran hamnade emellan och klämdes till döds.

Hans Eriksson, svetsare, Kumla, 35 år. Död 22 april. Hans försökte lyfta en container. Textilremmarna som användes vid lyftet brast och en järnbalk föll ner och träffade honom i huvudet.

Helena Holm, stickmaskinsoperatör, Hofors, 38 år. Död 19 juni. Helena klämdes mellan en truck och skrivbord på Ovako Steel i Hofors. Helena fick svåra skador och avled på sjukhuset en månad efter olyckan.

Roland Vestin, maskinförare, Mönsterås, 58 år. Död 21 juni. Roland föll ner i en flisstack på Mönsterås bruk. Åtta timmar senare hittades han död av polisens räddningshundar.

Christer Gudmundsson, reparatör, Halmstad, 50 år. Död 18 oktober. Christer fick en 200 kilos motor i huvudet på Duni i Halmstad.

Christer Asp, reparatör, Eskilstuna, 58 år. Död 10 november. Christer föll åtta meter från en skylift som var uppställd inne i ett pulvertorn på Carpenter powder products i Torshälla.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?