Industriarbetarnas tidning

’Jag kände mig fruktansvärt kränkt’

25 mars, 2003

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Anställningsintervjun gick bra. Men i sista stund stoppades Rickard Josefssons anställning på Scanraff i Lysekil. Orsaken: hans diabetes. Metall kräver 200 000 kronor i skadestånd i dagens pilotfall i Arbetsdomstolen, AD.

Det är första gången som skadestånd enligt lagen om förbud mot diskriminiering i arbetslivet av personer med funktionshinder prövas.

Rickard Josefsson, 25, arbetar tvåskift på Saab i Trollhättan. Men han bor i Lysekil och sökte därför förra året ett utannonserat jobb på oljeraffinaderiet utanför sin hemstad. Han är övertygad om att han skulle klara jobbet i femskift som driftoperatör på Scanraff.

Även de som intervjuade honom på företaget förra året gav goda vitsord. Allt verkade klart för att han skulle få jobbet.

Men när Rickard vid hälsokontrollen berättade att han hade diabetes fick han nya besked. Ett par veckor senare fick han ett brev om att jobbet var tillsatt av annan sökande.

När Rickard i dag vittnade i Arbetsdomstolen beskrev han känslan när han läste brevet:

– Jag visste ju vad som låg bakom så jag kände mig fruktansvärt kränkt.

I Arbetsdomstolen fick Rickard Josefsson svara på flera tuffa frågor om hur han skulle hantera nödsituationer där det inte går att planera matraster innan.

– Jag vet när jag får en känning hur jag ska hantera den. Jag kan till exempel äta druvsocker eller ta en frukt. Jag är helt säker på att jag hanterar detta, sade han.

Scanraff ville inte anställa en diabetiker med hänvisning till säkerheten på oljeraffinaderiet. Arbetsgivarens jurist Anders Elmér målade upp bilden av en verksamhet där minsta missöde kan bli ödesdigert för allas säkerhet. Och där anställda vid oväntade situationer kan tvingas att jobba mellan sex till nio timmar utan minsta uppehåll.

Jan-Olof Larsson, riksdagsman och fram till helt nyligen mångårig klubbordförande för Industrifacket på Scanraff, kände inte riktigt igen den bilden:

– Det är nog mycket ovanligt att någon jobbar så länge. Vi är väl medvetna om säkerhetsföreskrifter. Men jag tror inte att någon går runt och tänker att vi jobbar i en livsfarlig miljö.

Arbetsgivarna pekade också på att Arbetsmiljöinspektionens föreskrifter manar till försiktighet med nattarbete för personer med diabetes. På Scanraff har andra anställda med diabetes varit tvungna att omplaceras för att deras sjukdom förvärrats av nattarbetet.

Metalls förbundsjurist Bo Villner ifrågasatte argumentet:

– Syftet med föreskrifterna är inte att utesluta folk med diabetes från nattarbete. Ska man se till Rickards situation eller till alla som har diabetes? Det finns inget som säger att inte Rickard skulle klara det här jobbet lika bra som någon annan. Ska vi sitta och spå vad som händer i framtiden?

Det är Industrifacket som har kollektivavtalet på Scanraff. Men Rickard Josefsson är med i Metall och företräds därför av sitt fackförbund. Dom i målet väntas först om flera veckor.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.