Industriarbetarnas tidning

Nolato Alpha säger upp 35

7 mars, 2003

Skrivet av ELISABET HOFF

Efter segslitna förhandlingar står det klart att Nolato Alpha i Kristianstad säger upp 35 personer på grund av arbetsbrist. Facket ställer sig dock frågande till motiven.

I september varslades 75 personer. Sedan dess har 50 visstidsanställda tagits in för att klara produktionen och ordinarie personal har jobbat en hel del övertid.

– Det rimmar väldigt illa, säger Industrifackets klubbordförande Åsa Högman.

– Jag hävdar att det inte är någon arbetsbrist.

Företaget har presenterat prognoser som visar att även om det har varit mycket att göra nu så kommer sämre tider och då vill man vara förberedd. Åsa Högman ger inte mycket för de prognoserna.

– Dom har aldrig stämt tidigare, säger hon.

– Jag tyckte vi skulle ta bort alla visstidare först. Men kanske är visstidare och inhyrda som företaget vill ha framöver istället för fast anställda.

Dagens Arbete har försökt nå vd Claes Bjärholt men utan resultat. I Kristianstadsbladet har han emellertid tidigare förklarat att de visstidsanställda tagits in för att klara en kortvarig uppgång på en produkt och för att dra igång tillverkningen av en ny produkt.

De visstidsanställda är huvudsakligen tidigare anställda och inhyrda från bemanningsföretag. Enligt Åsa Högman finns det åtskilliga personer som åkt in och ut på företaget ett antal gånger och som nu börjar tröttna på det.

– Flera av dem kommer inte att gå tillbaka en gång till och det blir aktuellt, säger hon.

Nolato är underleverantör till telekom industrin huvudsakligen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.