Industriarbetarnas tidning

’Orimliga löneskillnader’

4 mars, 2003

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Dagens Arbetes avslöjande om de höga direktörslönerna väcker starka reaktioner i de fackliga leden.

– Relationen är totalt orimlig, säger Metalls ordförande Göran Johnsson.

– Skillnaderna är absurda. Löneutvecklingen för näringslivets toppar är en varböld i samhället, säger LO:s förste vice ordförande Håkan Meijer.

Dagens Arbetes granskning visar att toppdirektörernas löneutveckling inte har påverkats av den ekonomiska krisen. Ronny Nilsson, vd i krisdrabbade Flextronics, kunde till exempel kvittera ut hela 22 miljoner kronor 2001. Därmed toppar han direktörsligan.

Patrik Enstedt, metallklubbens ordförande på Flextronics i Karlskrona, sitter med i företagets svenska bolagsstyrelse.

– Jag är förvånad över att vd:s lön var så hög. Snittlönen för metallarna på fabriken är ungefär 192 000 kronor om året. Det är lite skillnad mot 22 miljoner, konstaterar Enstedt.

Finansminister Bosse Ringholm säger till Dagens Arbete att en del av skillnaderna mellan hög- och lågavlönade utjämnas av skattesystemet:

– Justerar man för skatter, socialförsäkringar och konsumtion av offentliga tjänster minskar skillnaden. Men även med den utjämningen anser jag att klyftorna är för stora. Det finns mer att göra, säger Ringholm.

Från fackligt håll befarar man att de stora löneskillnaderna kan försvåra nästa avtalsrörelse.

– Det är märkligt att näringslivets företrädare inte tar till sig allvaret i den kritik som riktas mot svindlande löner och andra förmåner. Det här är ett svårt trovärdighetsproblem, som kastar skugga över hela näringslivet, säger Industrifackets ordförande Leif Ohlsson.

– Direktörerna sätter marknadskrafterna ur spel genom dessa höga löner. Dessutom försvåras kommande avtalsrörelser, eftersom det blir väldigt tufft att få igenom en politik med återhållsamma löner som klarar inflationsmålet, säger Grafikernas ordförande Malte Eriksson.

– Det här tar vi nu med oss när vi går in i avtalsrörelsen inför 2004 års avtal. Arbetsgivarnas ständiga rop på återhållsamhet ekar allt mer tomma, säger Sune Ekbåge, ordförande i Pappers.

Företrädare för näringslivets organisationer och de borgerliga partierna har också ombetts att kommentera löneskillnaderna mellan direktörer och industriarbetare. Endast en, kristdemokraternas partiledare Alf Svensson, vill uttala sig:

– Lön efter skatt är ett rimligare mått. Dessa direktörer torde beskattas med 50-60 procent. Som privatperson kan jag dock tycka att en vd borde kunna göra ett fullödigt jobb för betydligt mycket mindre pengar. Men det är inte politikerna som ska sätta lönen, utan ägarna i bolaget via styrelsen, säger Alf Svensson.

Läs hela dokumentet Direktörerna spelar i en egen liga och
50-i-topp och andra lönelistor;
kommentarerna i Är det rimligt att det går 25 industriarbetare på en direktör?,
och kolla gärna vad din chef tjänar!

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.