Industriarbetarnas tidning

Oviss framtid för Metalls sjuk­försäkring

21 mars, 2003

Skrivet av AGNETA PERSSON

Om de långa sjukrivningarna fortsätter att öka finns risken att Metalls sjukförsäkring blir för dyr, och att den skrotas.

Hittills i år håller sig Metalls sjukförsäkring inom budgetramen på 53 miljoner kronor.

– Vi ligger precis på prognosen och håller tummarna för att ekonomin ska hålla, säger Metalls försäkringsombudsman Tony Pettersson-Sjölund.

Antalet sjukskrivningar på ett år eller mer stiger inte längre i samma takt som förr, men det är fortfarande en stadig ökning. Fortsätter det så är risken överhängande att Metalls försäkringsbudget sprängs vilket kan leda till att försäkringen plockas bort, befarar Tony Pettersson-Sjölund.

Kan ni inte sänka ersättningen i stället?

– Då blir det så lite att det inte är värt att betala ut.

Tony Pettersson-Sjölund vågar inte sia om framtiden, men hyser ändå hopp om att sjukförsäkringen ska överleva. Antingen genom att sjukskrivningarna avtar så att Metall klarar budgeten, eller genom att försäkringskassan börjar förtidspensionera i större utsträckning.

– Det låter cyniskt, vi önskar förstås att folk ska kunna jobba. Men samtidigt skulle det vara en ekonomisk lättnad för vår sjukförsäkring.

Metalls sjukförsäkring betalas ut till den som efter 360 sjukdagar inte längre får ersättning från AGS, Avtalsgruppsjukförsäkringen. I takt med att allt fler blivit långtidssjukskrivna har utgifterna ökat och villkoren i försäkringen försämrats.

Förra året sänktes månadsersättningen med ungefär 100 kronor och är i dag drygt 500 kronor.

Fram till förra året har försäkringen betalats ut tills den sjukskrivne antingen blivit frisk eller pensionär. Numera betalas den ut under högst ett år. För den som blivit sjuk innan villkoren ändrades, gäller de gamla reglerna.

Den som av någon anledning inte har rätt till ersättning från AGS får också behålla ersättningen från Metall tills de blir friska eller får ålderspension.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.