Industriarbetarnas tidning

Sex får gå från Made in sveg

14 mars, 2003

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Centrala förhandlingar mellan grafikerna och de norska ägarna av Made in sveg slutade med att sex grafiker får gå på grund av arbetsbrist. Uppsägningarna skedde enligt turordningen.

– Under förhandlingarna varslade ägarna om att ytterligare fyra ska få gå, berättar grafikernas ordförande i Mellannorrland Per- Anders Ångström.

Made in sveg hade totalt 32 anställda. Med 26 kvar och ytterligare fyra varslade har Per-Anders Ångström svårt att se hur företaget ska kunna upprätthålla produktionen

– Jag är orolig för framtiden. Det här var en gång ett framgångsrikt företag som vunnit fina priser i screentryck, säger han.

Företaget arbetar mycket med profilreklam och har drabbats av lågkonjunkturen i reklambranschen. Det har haft stora uppdrag som att profilera om både Posten och Coop. Att i det läget sälja in nya jobb tar tid. Att vd:n, försäljningschefen och produktionschefen tidigare slutat gör inte läget ljusare, eftersom de tog med sig ett stort kontaktnät och kunnande.

– Det är synd om dem som får gå, för på en så liten ort som Sveg finns det inga andra jobb för grafiker, säger Per-Anders Ångström.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.