Industriarbetarnas tidning

Skumplast ökar risken för lungcancer

20 mars, 2003

Kvinnor som hanterar polyuretanskum till madrasser, möbler och bilklädslar löper ökad risk att drabbas av lungcancer. Det visar en undersökning av drygt 4 000 personer som arbetar med polyuretanskum.

– Samma risk konstaterats också vid undersökningar i Storbritannien förra året och i USA, säger professor Lars Hagmar vid Yrkes- och miljömedicin (YMK) i Lund.

Han har lett undersökningen som presenterades på en konferens i mars i Värnamo. Forskningen har utförts i samarbete mellan Industrifacket och arbetsgivarorganisationen Almega och bekostats av arbetsmarknadsparternas gemensamma försäkringsbolag, Afa.

Sedan slutet av åttiotalet har YMK i Lund studerat anställda och tidigare anställda vid nio svenska företag som tillverkar och bearbetar polyuretanskum. När man nu gjorde en ny undersökning konstaterades att bland de 2 618 männen fanns inga överrisker för några dödsorsaker jämfört med befolkningen som helhet.

För de 1 536 kvinnorna var det däremot en ökad risk att få lungcancer. Samtidigt konstaterades också att risken för dessa kvinnor att dö i hjärt- och kärlsjukdomar var lägre än för genomsnittet.

Vad beror dessa skillnader på?

– Vi vet inte. Det skulle kunna vara en slump, men undersökningarna från Storbritannien och USA motsäger det, konstaterar Lars Hagmar.

– Med tanke på den minskade risken för hjärt- och kärlsjukdomar tror vi inte att rökning är orsaken.

Kvinnorna arbetade med tillverkning av hårt eller mjukt skum, samt bearbetning som klippning och putsning.

– Det kan vara så att de utsatts för damm innehållande isocyanater, men det finns inga mätningar om detta. De som exponerats i hög grad för isocyanater – exempelvis vid tillverkning – har inte oftare fått cancer än de som exponerats i mindre grad – alltså bearbetning av färdigt skum.

I undersökningen avslöjas inte namnen på företagen. Men dessa har meddelats resultaten.

– I en del fall har företagen lagts ned. Andra har ändrat tillverkning och förbättrat arbetsmiljön, säger Lars Hagmar.

– Vi vet inte vilka åtgärder vi ska föreslå eftersom vi inte vet vad problemet beror på. Men resultatet understryker ju vikten av att vara mycket försiktig med isocyanater och se till att arbetsmiljön är så bra som möjligt.

I en annan undersökning som presenterades samtidigt konstaterades att man kunde se spår av isocyanater i blod och urin hos arbetare, trots att mängden isocyanater i luften legat klart under gränsvärdena.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.