Industriarbetarnas tidning

Tandvård betalas med lönesänkning

5 mars, 2003

Skrivet av ÅKE LIF

De anställda på Quebecor-koncernens tryckerier Interprint i Stockholm och Sörmlands Grafiska i Katrineholm erbjuds nu tandvård enligt samma modell som vid hemdatorköp.

Företaget betalar tandläkarräkningen och gör ett avdrag på bruttolönen för den anställde, som tjänar på affären eftersom skatten minskar.

Och allt är helt lagligt, om det sköts korrekt.

Poängen är att ”icke offentligt finansierad vård” är en skattefri förmån om arbetsgivaren betalar. Privat vård blir det om man kommer överens med tandläkaren om att avstå från ersättningen från försäkringskassan via tandvårdsförsäkringen.

Hur man sedan gör upp om löneavdrag är en sak mellan arbetsgivaren och de anställda. Det är inte ens en lokal förhandlingsfråga, eftersom förmånen är helt frivillig.

Tomas Saxton, grafikerordförande på Interprint, konstaterar att erbjudandet gått ut, men att informationen ännu är tunn:

– Det är viktigt att vi tittar på det här. Precis som när det gällt datorköp vill klubben varna för de nackdelar som ändå finns.

Baksidan av modellen är de förluster man gör genom att på detta sätt minska bruttoinkomsten. Pensionspoängen minskar under den tid det gäller. I ett extremfall kan man drabbas hårt för framtiden, exempelvis om man råkar ut för en olycka och en livränta kommer att beräknas på en inkomst som är lägre än den man egentligen haft.

Per-Olov Pettersson, personalchef på Interprint/Sörmlands Grafiska, förklarar hur det hela kommer att gå till:

– Steg ett är att vi skrivit avtal med Praktikertjänsts tandläkare samt, för Sörmlands Grafiskas del, Folktandvården i Sörmland.

– När den anställde ska gå till tandläkare hämtar han eller hon ett intyg på personalavdelningen. Det ska lämnas till tandläkaren, och där står det att fakturan ska skickas till företaget och att man inte ska gå via försäkringskassan.

Sedan ska bruttolöneavdraget räknas fram. Per-Olov Pettersson säger att avdraget ska vara ”kostnadsneutralt” för företaget, det vill säga att man varken vinner eller förlorar utan att det är den anställde som tillgodoräknar sig nettot.

Vad händer om en anställd råkar ut för mycket kostnadskrävande ingrepp? Kan avdragen delas upp över en tid?

– Det är ju ett problem med eller utan den här modellen, säger Per-Olov Pettersson. I ett sådant läge får vi komma fram till en överenskommelse.

Den här modellen prövades i regeringsrätten förra året. Skattemyndigheterna ansåg då att tandläkare som var anslutna till försäkringskassan inte kunde erbjuda vård privat.

Men regeringsrättens dom gick emot myndigheterna. Det var ok att gå förbi försäkringskassan.

– Ja, det stämmer att förmånen av privat vård är skattefri för den anställde, säger Mikael Sindahl på Riksskatteverket.

– Eftersom tandvårdsförsäkringen urholkats blir ersättningen tämligen blygsam vid mer normala tandvårdskostnader. Därför lönar det sig att göra så här.

Kan den här modellen sprida sig till flera områden där det går att komma undan skatt?

– Nej, knappast, vi har så få skattefria förmåner. Det är mest småsaker. För hem-pc gäller en särskild lagregel.

Efter regeringsrättsdomen har både företag och kommuner börjat tillämpa fri tandvård med avdrag. Det här har väl ändå inte varit lagstiftarnas avsikt?

– Inte så att det är lucka i lagen, säger Mikael Sindahl. Men om systemet breder ut sig så att staten förlorar stora skatteinkomster kan det nog bli något för politikerna att titta på.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.