Industriarbetarnas tidning

Tryckerier ger ökad risk för cancer

25 mars, 2003

Skrivet av CHRISTER KÄLLSTRÖM

Tryckerier kan fortfarande vara farliga arbetsplatser. En omfattande dansk undersökning av cancerrisker inom arbetslivet visar att anställda på bland annat tryckerier löper större risk att få lungcancer än befolkningen i övrigt.

Detta överraskar inte Heidi Lisette Hansen, som är ombudsman på LO-förbundet HK-industris arbetsmiljöavdelning.

– Nej, det är inte överraskande. Men många av våra medlemmar inom det grafiska området tror att de flesta hälsoskadliga ämnen i dag är borta från arbetsplatserna. Så är det tyvärr inte.

– Fortfarande används terpentinbaserade rengöringsmedel på tryckerier, trots att det finns medel som är oljebaserade och därmed mindre farliga, säger Heidi Lisette Hansen.

– Vid inköp av nya tryckpressar kräver ofta tillverkaren att vissa produkter används till maskinen för att den ettåriga garantin ska gälla. Men dessa produkter, exempelvis färger och rengöringsmedel, är inte alltid de mest miljövänliga. Sedan kan man fråga sig om arbetsgivaren byter till mer miljövänliga medel när garantitiden har gått ut.

På HK ska man nu gå igenom cancerrapporten grundligt för att sedan använda den till att förbättra arbetsmiljön på arbetsplatserna.

– Med en sådan här undersökning i ryggen blir det lättare att få gehör för krav på förbättringar. Det blir också lättare att påverka attityden hos de medlemmar som inte tar arbetsmiljöriskerna på riktigt allvar, säger Heidi Lisette Hansen.

Den borgerliga regeringen, som tidigare har nedprioriterat arbetsmiljön, har ändrat attityd efter att cancerrapporten lagts fram. Nu vill regeringen att frågan om cancerrisker i yrkeslivet sätts på regeringens dagordning.

Undersökningen har gjorts av Kræftens Bekæmpelse och omfattar 400 000 danskar som under perioden 1970–1997 har fått konstaterat cancer första gången. Den berör 49 olika branscher.

Undersökningen är i flera avseenden unik. Den omfattar ett väldigt stort antal personer – även kvinnor. De flesta undersökningar som hittills gjorts om cancer i yrkeslivet, har nämligen främst varit grundande på undersökningar av män.

Undersökningen visar att kvinnor som arbetar i grafisk bransch har mindre risk för att få cancer i lungorna än vad män har. Men jämfört med befolkningen i övrigt är lungcancer överrepresenterat bland de kvinnliga grafikerna.

Kvinnor som arbetar med pappersvaror och bokbindning har i sin tur ökad risk för att få bröstcancer.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen