Industriarbetarnas tidning

Ali frågade om lönen – fick stryk

1 april, 2003

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Ali vågar inte längre gå till jobbet av rädsla för chefen. Senast han var där frågade han vd:n om sin lön. Chefen svarade med att hårt knuffa in Ali i en maskin, enligt en polisanmälan. Chefen åtalas, mot sitt nekande.

Ali jobbade vid ett mindre verkstadsföretag i Stockholmstrakten. Företaget har ett tjugotal anställda och är enligt facket ett välkänt problemföretag.

– Ett av de värsta företag jag råkat ut för, säger Håkan Sundman, ombudsman på Metalls avdelning i Stockholm.

Bara under det senaste året har facket fått kännedom om runt tio ärenden som gäller ersättningar till anställda som inte betalats ut.

Även Ali berättar i polisförhör att det brukade vara fel i hans lönebesked. Därför var det inte första gången han skulle prata med ledningen i maj förra året.

Fackklubbens ordförande ville inte hjälpa honom. Ali fick själv gå in till chefen, trots att han är rädd för honom.

Ali visade lönebeskedet för vd:n. Enligt vad Ali berättar för polisen blev chefen rasande. Han knölade ihop lönebeskedet, kastade det i ansiktet på Ali och började skrika åt honom.

Ali återvände till verkstaden, i tron att chefen skulle lugna sig. Det gjorde han inte. Vd:n följde efter. Tog ett hårt tag i nacken på Ali och knuffade honom sedan så att han ramlade in i en maskin och slog i ryggen, enligt polisanmälan.

Efter det har Ali varit så rädd för chefen att han inte gått tillbaka till jobbet.

Ett par månader tidigare hade chefen slagit till handen på Ali. Det fick honom att tappa sin mobiltelefon som gick sönder, berättar han för polisen.

Vd:n åtalas för ofredande. Men han nekar till anklagelserna i polisförhören. Han säger att Ali flera gånger trakasserat lönekontoristerna. Till slut blev vd:n arg, tog tag i Alis krage och sa till honom att sluta ”tjafsa” och börja jobba igen. Det var inte hårdhänt och absolut ingen knuff, hävdar vd:n i förhör.

Till Dagens Arbete säger vd:n att han inte sett något beslut om åtal och inte vet vad saken gäller.

Du har blivit förhörd av polisen. Det måste du veta?

– Jag har inga kommentarer.

Till polisen säger du att anklagelsen är lögn. Står du fast vid det?

– Jag har inga kommentarer. Det får du respektera. Hej då.

Ali uppges må dåligt efter händelserna på företaget. Han vill inte prata med Dagens Arbete.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om företaget när en anställd åtalades efter att hans slarv startat en brand i verkstaden. Då berättade tidigare anställda om chefer som skriker, hotar och använder tillmälen som ”turkjävlar” eller ”slav”. Det förnekades bestämt av cheferna. Men ytterligare en tidigare anställd som vi pratat med nu säger att den typen av glåpord förekommer.

– Ja, allt det där är sant. Det är hemskt där, säger han.

I början av april planeras centrala förhandlingar om Ali. Företaget hävdar att han slutat självmant. Men Metall anser att Ali fått sparken. Mer än så vill Bo Andersson, central förhandlingsombudsman på Metall, inte säga om händelserna på företaget:

– Jag avvaktar de centrala förhandlingarna.

Fotnot: Ali är ett påhittat namn.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.