Industriarbetarnas tidning

Avesta Polarit behöver Degerfors

14 april, 2003

Skrivet av

Ursprungligen var det tänkt att stålverket i Degerfors skulle ha lagts ner till semestern. Nu fortsätter driften till och med september. Dessutom får valsverket fortsätta fram till årsskiftet.

Att flytta över ståltillverkning och valsning till England visade sig vara svårare – och dyrare – än vad företaget Avesta Polarit ursprungligen trott.

Ännu har stålverket i Sheffield inte kunnat lämna några godtagbara stålkvalitéer. Därför fortsätter stålverket i Degerfors att producera som förut.

Detta innebär att personalen fortsätter att arbeta kontinuerligt fyrskift för att tidigast om en dryg månad gå ner till bantat treskift eller tvåskift.

Redan för en månad sedan tänkte företaget gå ner från fyr- till treskift. Det höll i 15 minuter. Sedan återkallades de splittrade skiftlagen och fyrskiftet fick fortsätta.

Denna vecka var det åter dags att gå ner från fyr- till treskift. Men nu signalerar företaget återigen fortsatt fyrskift – i åtminstone ytterligare en månad.

I Degerfors tillverkas och valsas stålet i en och samma anläggning. När verksamheten flyttas till England Splittras processen. Avesta Polarits stålverk i Sheffield ska tillverka stålet, medan valsningen av stålämnena ska läggas ut på lego. Tanken var att ståljätten Corus skulle valsa ämnena i något av sina tre valsverk.

Men Corus dras med stora förluster och framtiden för det krisdrabbade företaget är i högsta grad oviss. Ännu har inte ett enda kilo stål valsats på lego varför valsningen fortsätter i Degerfors valsverk. Och så ska den göra fram till årsskiftet enligt ett nytt besked från Avesta Polarit som inte riktigt vet hur man ska hantera situationen. Beslutet att lägga ut valsningen på lego ska ”revideras” i juni, enligt företaget.

Järnbruksklubbens ordförande i Degerfors, Bjarne Rasmussen, vill att företaget gör en helt ny utredning.

– Här har vi ett väl fungerande valsverk som klarar kvalitén och till godtagbar kostnad. Vi har nöjda kunder, varför inte utreda flytten av valsverket ordentligt? Ta in experter, räkna!

– Företaget påstod att det skulle gå så lätt att flytta verksamheten till England. Vi varnade. I arton punkter slog vi fast vilka faror som lurade. Vi har fått rätt i allt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?