Industriarbetarnas tidning

Färre olyckor på pappersbruken 2002

15 april, 2003

Antalet olycksfall under 2002 var 2,9 per hundra anställda, en minskning jämfört med 2001 då det inträffade 3,3 arbetsolyckor per hundra anställda.

Sedan mitten av 1990-talet har arbetsolyckorna pendlat kring denna nivå, efter att tidigare ha minskat stadigt.

– Det är naturligtvis glädjande att olyckorna minskar, även om vi inte vet den direkta orsaken, säger Mikael Jansson.

För att kunna göra korrekta jämförelser över tiden när medlemsantalet förändras, räknas olycksfallen om per hundra anställda. År 2002 minskade de cirka 21 000 arbetande medlemmarna (återigen) med cirka 500. Med detta i minnet minskade olyckorna 2002 från 712 till 625 olyckor.

Statistiken är uppdelad på olika slags olyckor. Vanligast är klämolyckorna som var 157 år 2002. Nästan lika många, 142, är antalet fallolyckor.

– Att olyckorna minskat jämfört 2001 beror framför allt på att det är färre fallskador. Förra året inträffade en rejäl ökning av fallolyckorna, vilket var ett negativt trendbrott. Den uppmärksamhet som vi då gav problemet har nog givit resultat nu, tror Mikael Jansson.

– Tar man bort år 2001 visar utvecklingen av fallolyckorna en klart nedgående trend. Även överbelastningsskadorna har minskat, efter att tillfälligt ha ökat förra året och året dessförinnan.

– Detta är viktigt med tanke på att just dessa skador brukar resultera i långa sjukskrivningar; alltså när man har slitit ut sig i nacke och rygg, säger Mikael Jansson.

– Samhällsekonomiskt får det därför särskild betydelse att sådana här olyckor minskar, men i skyddsarbetet försöker vi naturligtvis få bort alla olycksrisker.

I samband med att rapporterna lämnas in har Mikael Jansson fått lite extra information:

– Det är flera skyddsombud som påpekar att även om olyckorna nu blir färre så är de desto allvarligare när de väl inträffar.

Detta understryks av de tre dödsfall som inträffade på bruken förra året: En mekaniker på Korsnäs och en maskinförare på Mönsterås bruk, samt en ställningsbyggare på Skärblacka.

– Det är ovanligt mycket. Av dessa var två dessutom (från Mönsterås och Korsnäs) med i Pappers. De få dödolyckor som inträffar brukar annars drabba entreprenörer eller deras anställda.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?