Industriarbetarnas tidning

Finska arbetsgivare gillar buffert

10 april, 2003

Skrivet av

Nu gillar finska arbetsgivarna buffertfonder, efter att först ha varit kritiska till dem.

Det påstår Finska metallarbetarförbundets utredningschef Eero Hovi. På torsdagen (10 april) deltog han i ett EMU-seminarium arrangerat av Metall.

– Arbetsgivarna kommer till oss och säger: Vi hade fel i vår kritik av buffertfonder, de fungerar bra.

De finska buffertfonderna är delvis kopplade till den finska a-kassan som, till skillnad till den svenska, inte får några statsbidrag.

Syftet med fonderna är att utjämna socialförsäkringsavgifterna under en konjunkturcykel. Därför betalar arbetsgivarna alltid samma avgift till socialförsäkringssystemet, oavsett vilken konjunktur som råder.

Tidigare sänktes inbetalningarna i lågkonjunktur, och höjdes i högkonjunktur. Idag motsvarar buffertfonderna fyra procent av lönesumman.

Eero Havi sa att buffertfonderna enligt hans uppfattning fungerade bra. Han ansåg också att den korta erfarenheten av EMU knappast var avskräckande.

– Räntan har gått ner, liksom priserna. Sysselsättningen har utvecklats mer positivt än i motsvarande konjunktursvackor.

– Hittills, skyndade han sig att tillägga, eftersom det dryga året med euro är en mycket begränsad tidsperiod.

– Även löneutvecklingen har varit den vi förväntat oss. Arbetsgivarna har blivit mer intresserade av att samordna lönepolitiken med den ekonomiska politiken.

– Till det positiva hör att för första gången någonsin kan en inhemsk efterfrågan hålla konjunkturen uppe. Det har vi aldrig lyckats med tidigare, sa Hovi.

Österrikiska Metall- och Textilarbetarförbundets internationelle sekreterare Gustav Zöhrer deltog också på seminariet. Han redogjorde bland annat för landets priskontroll i samband med övergången till euro. Priskontrollen var i kraft från oktober 2001 till och med februari 2002, alltså samtidigt med att den österrikiska schillingen byttes ut mot euron.

– Perioden är kanske för kort, men vår uppfattning är att kontrollen fungerade. Vi såg inte samma ökningar hos oss som i andra länder. Efter kontrollperiodens slut kunde vi däremot se en liten ökning av priserna inom tjänstesektorn.

Annars var det svårt att så här kort tid efter eurons införande kunna utläsa några mer påtagliga ekonomiska konsekvenser.

– Det finns helt enkelt inga studier än så länge.

– Däremot tror jag att det är bra att vara med i EMU. Då får man en röst i den europeiska centralbanken vars beslut man är beroende av, oavsett om man är med i EMU eller inte.

Inflytandet var den fråga som Jens Boe Andersen, EU-ansvarig vid danska Metall, uppehöll sig vid i sitt anförande. Danmark står liksom Storbritannien och Sverige utanför EMU.

– Vi tappar i inflytande och öppnar därför vägen för lobbyister.

– Det måste finnas öppna demokratiska vägar när man ska påverka besluten. När vi står utanför har vi inte de vägarna. Då ökar utrymmet för lobbyister, vilket knappast gynnar fackföreningsrörelsen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.