Industriarbetarnas tidning

”Förläng inte tillfälliga jobb!”

9 april, 2003

Förslaget till en ny arbetsrätt slår mot dem som saknar fasta jobb. Det säger LO och gör tummen ned för den statliga utredningens förslag att mjuka upp reglerna för tillfälliga jobb.

LO vill i stället stärka inhopparnas och vikariernas chanser att få fast anställning.

Utredningen vill förlänga tidsgränsen för tillfälliga jobb. Det ska bli möjligt för arbetsgivaren att ta in folk på tillfälliga jobb, utan speciella skäl, i 18 månader i stället för nu gällande 12 månader.

En orimligt lång tid av otrygghet, menar LO, som svarar med ett antal egna förslag:

• Sammanlagt tolv månaders tillfällig anställning under en treårsperiod ska automatiskt leda till ett fast jobb.
• Sex månaders tillfällig anställning ska ge företräde till de jobb som blir lediga.
• Vikariat ska endast tillåtas när det handlar om ersättning för en namngiven person som är borta från jobbet. I dag finns det inget sådant krav.
• Den anställda ska kunna kräva att arbetsgivaren ger en skriftlig motivering till varför han eller hon inte får fortsätta när det tillfälliga jobbet tar slut.

LO har också en del andra förslag som handlar om att stärka anställningsskyddet. Organisationen vill bland annat ta bort möjligheten att undanta två personer från turordningslistan vid uppsägningar i små företag.

LO vill också underlätta för föräldralediga att utnyttja företrädesrätten till återanställning. De ska ha rätt till lediga tjänster, trots att de inte kan tillträda just då på grund av föräldraledigheten.

LO menar att ett förstärkt anställningsskydd för inhoppare och vikarier är en viktig fråga framför allt för kvinnor. Av LOs kvinnor under 30 år har var tredje ett tidsbegränsat arbete. Bland LO-kvinnor födda utanför Europa har 49 procent tillfälliga anställningar. Motsvarande siffra för män födda i Sverige av svenskfödda föräldrar är 9 procent.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen