Industriarbetarnas tidning

Klämolycka kan omprövas

11 april, 2003

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Hösten 2001 klämde en 46-årig maskinoperatör tre fingrar i en maskin. Åklagaren har lagt ner förundersökningen. Metall vill att utredningen återupptas igen.

Olyckan inträffade på ett företaget Bendiro i Mariestad. 46-åringen skulle lossa en listprofil som hade fastnat i en så kallad streckbockningsmaskin.
När han petade loss profilen gjorde maskinen en rörelse och tre fingrar på högerhanden klämdes. Fingrarna fick senare amputeras.

Arbetsmiljöinspektionen kom i sin utredning fram till att en skyddsgrind på maskinen var borttagen. Hade skyddsgrinden funnits på plats hade olyckan kunnat undvikas.

Enligt polisens förundersökning hade skyddsgrinden varit borta under lång tid och det kände arbetsledningen på företaget till.

Arbetsmiljöinspektionen menar att det är anmärkningsvärt att företaget inte reagerat på att skyddsanordningar medvetet satts ur funktion.
I början av förra året lämnade arbetsmiljöinspektionen över en begäran om åtalsprövning till åklagarkammaren i Skövde. Våren 2002 beslöt man att förundersökningen skulle läggas ner med motiveringen att brott inte kunde styrkas.

Nu har Metalls förbundsjurist Bo Villner begärt överprövning av ärendet hos åklagarmyndigheten i Göteborg. Bo Villner skriver bland annat att företaget handlat oaktsamt. Hade gällande föreskrifter följts hade olyckan kunnat undvikas.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.