Industriarbetarnas tidning

LO passar i EMU-frågan

7 april, 2003

Skrivet av

Som väntat ställde sig inte LO:s styrelse positiv till en svensk anslutning till EU:s monetära union när den sammanträdde på måndagen. Det hade varit att köra över LO-kongressen, som krävt buffertfonder som villkor för ett ja till EMU-anslutning.

Tanken med buffertfonderna var att de skulle kunna mildra effekterna av en ekonomisk kris när Sverige inte längre kan använda sig av räntan eller valutakursen.

– I stället får LO nu verka för en mer aktiv finanspolitik för att trygga jobben. Sysselsättning och välfärd får inte ställas mot varandra i ekonomiskt kärva tider, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Finanspolitiken – skatter och avgifter som regering och riksdag bestämmer över – blir viktigare som ekonomiskt instrument vid ett EMU-medlemskap. I och med EMU försvinner möjligheten att föra en egen räntepolitik eftersom räntan då sätts på en europeisk nivå av den europeiska centralbanken, ECB.

LO anser att den viktiga frågan ännu inte har fått någon svar: vilka finanspolitiska åtgärder ska ersätta förlusten av en självständig räntepolitik? De åtgärderna vill LO se före folkomröstningen den 14 september.

LO och socialdemokraterna har varit överens om att höja målet för överskottet i statens finanser från 2 till 2,5 procent av BNP, bruttonationalprodukten.

– Medan regeringen vill använda den extra halva procenten till att betala av statsskulden ville vi placera den i en särskild reserv som skulle kunna användas när vi behöver stabilisera ekonomin.

LO kommer inför folkomröstningen att öka bildningsnivån om EMU. Det behövs mer folkbildning, anser Lundby-Wedin.

– Dessutom kommer vi att försöka få upp valdeltagande. Det är viktigt att folk går och röstar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen