Industriarbetarnas tidning

Ohälsan räddar statens budget

2 april, 2003

Skrivet av AGNETA PERSSON

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet enades i går om hur fyra miljarder kronor ska sparas på ohälsan i år.

Arbetsgivarens betalningsansvar vid sjukdom förlängs, från dagens 14 dagar till 21 dagar. Tidigare var 60 dagar på förslag, något som facket bestämt sagt nej till.

– Så det här är väl en vettig kompromiss, säger Rosalie Andersson. Men det återstår att se. Ju längre sjuklöneperiod desto tveksammare kommer arbetsgivaren att bli, och folk kommer att undra om man vågar vara sjuk.

Vidare sänks den sjukpenninggrundade inkomsten från 80 procent av inkomsten till ungefär 78 procent. Det går stick i stäv med fackets mål.

– Vi har hela tiden stridit för att höja nivån, säger Rosalie Andersson. Sjukersättningen borde ligga på 90 procent, 100 procent vid arbetsskador. Att istället sänka ersättningen känns inte bra och jag är djupt besviken. Det är de som redan ligger som drabbas.

Vidare införs ett särskilt anställningsstöd för långtidssjuskrivna för att minska kostnaderna för sjukförsäkringen. Risken med förslaget är att många stämplas som beredskapsarbetare, såna som arbetsgivaren anställer för att få bidrag, varnar Rosalie Andersson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.