Industriarbetarnas tidning

Statens sparande hotar Du & jobbet

10 april, 2003

– Vi har inte längre råd, säger chefredaktör Rolf Wikström.

Tidningen har cirka 10 000 prenumeranter som får betala fullt pris – 545 kronor årligen.

Men läsekretsen består främst av de numera drygt 100 000 skyddsombuden. Sedan 1970-talet har staten betalat för att de ska få tidningen gratis, och på så sätt få nödvändig information om arbetsmiljön.

För dessa skyddsombud får Du & jobbet cirka 85 kronor per prenumeration, sammanlagt cirka nio miljoner. Beloppet har dock inte höjts sedan mitten av 90-talet, trots att skyddsombuden blivit fler och portot höjts kraftigt under tiden (cirka 23 procent, dubbelt så mycket som prisökningarna i övrigt).

Du & jobbet ges ut av Arbetsmiljöforum, där parterna på arbetsmarknaden ingår. Inför årets budgetförhandlingar skrev bland andra Sture Nordh, ordförande för TCO, LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist och Jan-Peter Duker, Svenskt Näringsliv, och begärde tre miljoner extra till tidningen, så att skyddsombuden även i fortsättningen ska få ha denna enda gemensamma informationskanal.

Brevskrivarna citerade Hans Karlsson. Som nybliven arbetslivsminister intervjuades han i Du & Jobbet 09/02:

”Skyddsombuden måste få ökade resurser och i varje fall möjlighet till utbildning” sade Hans Karlsson då, och tillade bland annat:

”Låt mig återkomma till hur man ska stärka skyddsombudens ställning. Jag vill skapa förväntningar hos dem. Genom att jag markerar att det här är min uppfattning så räknar jag med att skyddsombuden återkommer och ställer krav och inte bara tror att det är snack från min sida. Jag vill ha det trycket på mig.”

I årets budgetförhandlingar tog vänsterpartiet upp parternas brev och begäran om stöd:

– Tyvärr avvisades kravet på stöd, säger Gustav Olofsson, vänsterpartiets man på Näringsdepartementet.

– Vi försökte dels ordna tre miljoner kommande budgetår genom omdisponeringar och sedan en långsiktig lösning som kopplade stödet till antalet skyddsombud, men fick nej.

Ännu en politisk budgetstrid ni förlorat alltså?

– Ja, tyvärr. Det enda motargument som gavs var hänvisningar till det allmänna kostnadsläget. Med tanke på hur viktiga skyddsombuden är när det gäller att få ned ohälsan så tycker vi det är ett kortsiktigt tänkande.

Metalls arbetsmiljombudsman Lars-Erik Folkesson är upprörd över vad som hotar:

– Det är en katastrof om tidningen inte får fortsätta komma till skyddsombuden, eftersom Du & Jobbet är en viktig informationskanal. Det är inte mycket pengar det handlar om, och jag hade verkligen förväntat mig helt andra tag från den här regeringen.

Även Industrifackets arbetsmiljöombudsman Kenneth Strandh är kritisk:

– Det är bedrövligt att man inte vill ge skyddsombuden denna möjlighet till information. Det borde ligga i regeringens intresse nu när man säger sig vilja få ned ohälsotalet. Menar man allvar med det talet så förstår jag inte hur man kan skära ned informationsflödet till de skyddsombud som ute i arbetslivet aktivt jobbar mot ohälsan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.