Industriarbetarnas tidning

Volvo först med jobbavtal

14 april, 2003

Skrivet av

Volvo personvagnar i Köping är först i landet med ett sysselsättningsavtal. Jobben skyddas fram till och med 2007.

Om företaget ändå tvingas till uppsägningar utlovas redan nu avtalspension för alla över 60 år. Dessutom betalar företaget tio extra månadslöner per uppsagd.

Avtalet skrevs under samtidigt det stod klart att tillverkningen av manuella växellådor flyttas till Köln, där det tyska företaget Getrag i fortsättningen ska förse Ford med växellådor.

I gengäld ökar tillverkningen av AWD-system och komponeneter i Köping. Ett nytt AWD-bolag bildas genom att Getrag i samarbete med Dana tar över Volvo personvagnar i Köping. Volvo blir minoritetsägare och kan köpas ut från AWD-bolaget om åtta år.

Metallklubben började tidigt skissa på ett avtal i syfte att värna sysselsättningen på fabriken. Drygt 900 metallarbetare arbetar i dag vid Ford-ägda Volvo personvagnar. På området finns dessutom tillverkning för Volvo lastvagnar med över 1 000 metallarbetare. De berörs inte av det nya avtalet eftersom lastvagnsproduktionen tillhör AB Volvo och inte Ford.

När metallklubben började fundera över ett sysselsättningsavtal sneglade man på Tyskland och England. Där är det vanligt att facken tecknar avtal som garanterar jobben under en längre tid.

Bland annat har Ford i Storbritannien slutit ett avtal som garanterar sysselsättningen vid de brittiska fabrikerna fram till 2007. Avtalet påverkade sannolikt Ford att förlägga tillverkningen av en ny Volvo-motor till Wales i stället för Skövde.

Dessutom finns det ett långtgående avtal på Europa-nivå mellan Getrag, Ford och Fords fackliga motpart, Ford European Works Council. Det avtalet reglerar, enligt vad Dagens Arbete erfar, inte bara sysselsättningsnivån utan även hur mycket som ska investeras och produceras vid fabrikerna i Köln, Halewood och Bordeaux.

Så detaljerat är inte Köpingavtalet. I stället har det svenska facket skrivit in ett medinflytande som saknas i de europeiska avtalen. Kravet på medinflytande var ett beskt piller för Fords jurister som synade avtalet. Detta trots att Ford inte var direkt inblandade i förhandlingarna. Avtalet slöts ju mellan Getrag, Volvo personvagnar och de fackliga organisationerna i Köping.

Det här är avtalet i korthet:Getrag lovar att ragga kunder utanför Fordgruppen för att säkra jobben.Även om växellådorna flyttas till Köln får Köping behålla tillverkning av vissa komponenter till växellådorna.Om produktionen skärs ner väntar inga omedelbara uppsägningar. Getrag lovar att i första hand utbilda de anställda och flytta annan komponenttillverkning till Köping.Volvo lovar att i första hand köpa AWD-system och komponenter från Köping. Om det skulle bli nerdragningar vid AWD-bolaget lovar Volvo att tillfälligt lägga produktion där.Om det skulle bli uppsägningar erbjuds alla över 60 avtalspension, med undantag för vissa nyckelpersoner. Företaget betalar dessutom en summa motsvarande tio månadslöner per uppsagd utöver vad som regleras i lagar och avtal. Pengarna ska främst användas för att hjälpa uppsagda till nya jobb eller till utbildning.
– Det var tuffa förhandlingar och vi ville naturligtvis ha starkare skrivningar i avtalet, kommenterar Johnny Rönnqvist, ordförande för metallklubben.

– Men vi är ändå rätt nöjda. Det här är en stor omställning för oss, den största sedan Volvo etablerade sig i Köping 1927.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?