Industriarbetarnas tidning

Arbetslösa kan få förskott

11 maj, 2003

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Om ersättningen från a-kassan inte kommer i tid ska den arbetslöse kunna få förskott av facket. Det beslutade grafikernas kongress med stor majoritet, och gick därmed emot förbundsstyrelsens åsikt.

Det var avdelningen i Södra Skåne som med anledning av sommarens kaotiska läge på a-kassan lagt fram förslaget.

– Många av våra arbetslösa hamnade i ekonomisk misär, sade Else Rubach-Larsen.

Kaoset berodde på att flera handläggare på a-kassan blev sjuka, samtidigt som ett par andra hade sagt upp sig. Det var ett läge ingen kunnat förutse.

– I år är vi bemannade fullt ut, och tror inte att det kommer att upprepas, sade Torbjörn Öhrnell, tillträdande a-kasseföreståndare.

Men när kongressens ombud sedan skulle rösta i frågan hade Else Rubach-Larsen hela kongressen med sig. Förbundet ska utveckla ett system för förskottering av a-kasseersättning med återbetalningsgaranti på förbunds- eller avdelningsnivå.

-Jag är förvånad och mycket glad. Det här är en viktig fråga. Tänk själv var du står om du inte får lön en månad, sade Else Rubach-Larsen efteråt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.