Industriarbetarnas tidning

”Bennys seger” i bokform

13 maj, 2003

Skrivet av

Det lönar sig att stå emot. Den slutsatsen drar journalisten Ove Andersson i nyutkomna boken ”Bennys seger över patron”.

Boken, med underrubriken Ett fall för rättvisan, berättar historien om hur det gick till när Pappers ordförande i Lessebo, Benny Karlsson, fick avsked på grått papper och senare upprättelse i arbetsdomstolen. Ett av de mest uppmärksammade fallen i svensk arbetsrätt någonsin.

– Det som förvånar är att det får finnas en så omodern ledare i ett modernt, börsnoterat företag, säger författaren själv. En förvåning som bara växte under arbetets gång.

Det var i november 2000, som Klippankoncernens styrelseordförande och störste ägare, Jan Bernander, beslöt att kasta ut Pappers avdelningsordförande från smålandsbruket. Beskyllningarna mot Benny Karlsson löd: övertidsfusk, felaktiga möbelinköp och en jävsituation under ett bolagsstyrelsemöte.

Ove Andersson, som till vardags är journalist på Aktuellt i Politiken, berättar steg för steg vad som hände. Här finns intervjuer med Pappers förbundsordförande Sune Ekbåge, förhandlingsombudsmannen Bengt Jansson och arbetsrättsjuristen Kurt Junesjö, som företrädde Benny Karlsson i arbetsdomstolen.

Samt huvudpersonen Benny Karlsson själv, som berättar om det tryck han utsattes för. Men också om stödet från folk på orten, arbetskamrater, det egna facket och många andra som slöt upp och fick honom att orka igenom den långa och utdragna processen.

I Ove Anderssons skildring tonar bilden fram av en modern brukspatron som till varje pris och på tveksamma grunder vill göra sig av med en medlemsvald facklig förtroendeman. En resa som slutade i arbetsdomstolen med ett skadestånd för Bernander på 160 000 kronor för kränkning av föreningsrätten.

Stort utrymme ägnas också domen som återges i sin helhet.

Klippans styrelseordförande Jan Bernander släppte för en tid sedan boken Lesseboleken, där han ger sin syn på vad som hände och i grova ordalag än en gång går hårt åt Lessebos avdelningsordförande. Pappers svar på tal pratar med mindre bokstäver.

– Men även vi ville naturligtvis ge vår syn på fallet Benny Karlsson, säger Pappers ordförande Sune Ekbåge, som svar på varför förbundet gett ut boken. Underförstått: Jan Bernander ska inte vara den som har ensamrätt på att nedteckna historien.

– Dessutom tycker vi att fallet är så unikt på svensk arbetsmarknad.

Sune Ekbåge säger också att förbundet lärde sig en del från ett annat riksbekant fall i förfluten tid då Väröarbetaren, numera riksdagsmannen (v), Kjell-Erik Karlsson fick sparken för att han ”uttalat sig illojalt” om företaget i kommunfullmäktige. Även den gången avgick Pappers med segern.

– Vi får fortfarande förfrågningar om vad som hände då och det är bra att ha en bok och skicka ut, konstaterar Sune Ekbåge.

Boken Bennys seger över patron är tryckt i ett par tusen exemplar och släpps lagom till Pappers förbundsårsmöte i slutet av veckan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.