Industriarbetarnas tidning

Godtycket blir kvar

15 maj, 2003

Småföretagare kan fortsätta att undanta två personer från turordningsreglerna i samband med uppsägningar. Det beslutade riksdagen idag.

Det var vänsterpartiet och ett antal motioner från enskilda socialdemokrater som krävde att undantagsreglen skulle tas bort. Men en majoritet av moderater, kristdemokrater, centerpartister och miljöpartister röstade emot.

Undantagsreglen började att gälla den första januari 2001. Den säger att en arbetsgivare med högst tio anställda får undanta två arbetstagare från turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd.

De riksdagsmän som talade mot undantaget menade bland annat att regeln öppnar dörrarna för godtycke och minskar rättssäkerheten för de anställda. Riksdagsmännen menade att främst yngre kvinnor får stå tillbaka när arbetsgivaren kan välja vem han vill behålla.

Studier som LO gjort visar att minst 200 anställda inom LO-kollektivet förlorat jobbet på grund av undantagsregeln. Närmare hälften av dessa undantag beskrivs som oacceptabla. Det gäller gravida, föräldralediga och äldre arbetare som blivit av med sina jobb när arbetsgivaren fått välja.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.