Industriarbetarnas tidning

”Grafiker får det bättre i EMU”

9 maj, 2003

Irakkriget visar att världen har en en enda stormakt. Vi måste balansera USA genom ett starkt Europa. Och vi blir starkare med en gemensam valuta. Det sa statsminister Göran Persson på fredagen, i sitt tal på Grafiska fackförbundet Mediafackets kongress i Stockholm.

Göran Persson ägnade en stor del av sitt tal till att förespråka ett svenskt deltagande i EMU.

– Alla som påstår att EMU skulle skada Sverige har fel, sa han. Åk till Finland. Kolla hur det är för en finländsk grafiker. Han har betydligt bättre villkor än ni har här.

Göran Persson talade också om småföretagen och menade att just de skulle ha stor nytta av en gemensam valuta. Stora företag har hela avdelningar som sysslar med att säkra sig mot valutarisker. Men småföretag kan förlora stora pengar på valutaförändringar.

Även facket måste inse att internationaliseringen kräver en annan strategi än tidigare, menade Persson.

– Utvecklingen går i en rasande fart mot ett läge då vi inte kan komma åt beslut längre som berör oss. Det går inte att blunda och tänka bort det.

– Den nationalella nivån räcker inte längre. För facket gäller det att samarbeta över gränserna.

Göran Persson tog också upp samarbetet med de borgerliga partierna i ja-kampanjen. Han betonade att de politiska motsättningarna med borgarna finns kvar, trots ett samarbete runt EMU-omröstningen.

– Vi är ense om att den ekonomiska kakan har större möjligheter att växa om vi går med i EMU. Men hur kakan ska fördelas har vi fortfarande olika uppfattningar om. Borgarna vill använda pengarna till skattesänkningar, medan vi vill satsa på vård och skola.

Göran Persson talade också om framtidens stora utmaning, bristen på arbetskraft. Det svenska folket åldras. Det blir allt färre som kan rycka in vid nästa högkonjunktur och allt färre som kan jobba fram pensionspengarna till de äldre.

Lösningen på problemet är att ge invandrare som idag saknar arbete en chans att komma in i det svenska yrkeslivet, menade Persson. Och öka kraven på mänskligare arbetsplatser. Bra arbetsmiljö är ett sätt att få fler äldre att stanna kvar i arbete. Bra miljö ökar också de sjukskrivnas möjligheter att komma tillbaka till jobbet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.