Industriarbetarnas tidning

Grafiker stöttar kommunalare

9 maj, 2003

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Det är självklart att vi måste stötta kommunalarna i deras strejk! Det poängterade grafikernas ordförande Malte Eriksson i sitt öppningstal till förbundets kongress.

Malte Eriksson tog i sitt öppningstal klart ställning för de kommunalanställda och deras strejk. Han menade i sitt öppningstal att alla arbetstagare är beroende av varandra och att det inte är lyckat att ha synpunkter på eventuella avtalskrav under pågående konflikt.

– Det visar bara att vi har en alltför liten idédiskussion i facket. Vi tänker för lite tillsammans, sade han och efterlyste en facklig ABC-bok kring förhållningssätt och etik vid lagliga konflikter.

Att Malte Eriksson är engagerad i Palestinafrågan är välkänt. Han började också sitt tal med att påminna ombuden om att förbundet bedriver ett fackligt arbete i en miljö som inte bara är otrygg för arbetstagarna.

– Samtidigt som vi finns här sitter några ungdomar i ett söndersprängt hus, instängda i ett läger, där hopplöshet blandas med vrede och hat mot den omvärld som övergivit dem. Trakasserade, förnedrade, upplösta familjer på gränsen till undernäring. Vi vill ge dessa ungdomar ett hopp om en framtid i ett eget land, bortom all extremism, sade han.

Malte Eriksson gick vidare till Europa och vikten av att arbeta för starka fack i Europa och framför allt de forna östländerna.

Men allt är inte perfekt i Sverige, inte så länge det finns grafiker som sliter sönder leder och muskler i tunga lyft och ensidiga, monotona arbeten.

– Målet är att inte låta någon av våra medlemmar gå i pension söndervärkt, berövad sin rättmätiga livskvalitet. Vi ska finnas där med skyddsombud, skyddskommittéer och med förhandlare, sade han.

Att det finns en bit kvar att gå innan förbundet är jämställt, ansåg Malte Eriksson vidare och han lovade att arbeta för en aktiv rekrytering av tjejer till de mansdominerade yrkena.

Att det inte går att höja medlemsavgiften slog Malte Eriksson fast. Därför såg han en framtid där grafikerna ingår i en samverkan med andra förbund.

– Samverkan ska bygga på att vi blir starkare, får mer inflytande i politiken och ökad styrka i avtalen, sade han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?