Industriarbetarnas tidning

Inga fler cyklar från Sollefteå

8 maj, 2003

Skrivet av AGNETA PERSSON


Anders Jönsson kan tänka sig vilket jobb som helst
utom vården. Foto: Mikkel Ørstedholm


Alla trodde att Kronans cykeltillverkning hade kommit till Sollefteå för att stanna. Nu har den sista cykeln monterats, och de få som fick vara kvar till slutet har blivit uppsagda.

Högt uppe på väggen i det nedlagda regementets lokaler i Sollefteå, hänger en dalmatinerfläckad herrcykel. Det tog en kväll att klippa ut de svarta plättarna och klistra fast på den vita cykeln, men det var kul. Nu hänger den högt med utsikt över den halvt tömda verkstan, som en påminnelse av att det faktiskt har varit riktigt roligt att jobba här.

– Vi är ett skitbra gäng här och jag har verkligen trivts med jobbet, säger Sari Luukkonen. Men nu vill man bara att det ska ta slut.

När Kronan flyttade cykelmonteringen till Sollefteå för snart tre år sen såg framtiden ljus ut. Efterfrågan på de moderniserade militärcyklarna var stor och fler och fler anställdes. Som mest var de fjorton heltidsanställda. Målet var minst fyrtio. Men så vände det någon gång förra sommaren. Företaget började få ekonomiska problem, delarna kom inte i samma ström längre och sysslolösheten för de anställda började bli besvärande. Flera fick gå. Efter jul var de sju kvar.

– Vi har inte haft något att göra på länge, säger Sari Luukkonen. Vi har sopat och inventerat, sen har det inte funnits något mer. Det är inte roligt att gå så.

Nu tänker de inte längre hålla tyst om vad de egentligen tycker om företagsledningen, nu när de ändå förlorar sina jobb. Informationen har varit usel. Trots att de sedan länge förstått vart det var på väg, har de själva fått ringa och tjata på besked.

Och arbetsplatsen kunde verkligen ha varit bättre utrustad, med en dusch till exempel. Och ett omklädningsrum.

Och hur många gånger har de inte ställt upp på studs för företagets bästa? Flera gånger har Anders Jönsson ryckt in och kört med lastbil ner till Norrköping och Stockholm för att hämta delar. Långa resor med alldeles för lite sömn, allt för att hjälpa företaget att komma på fötter.

– Men vad fick vi för det, suckar han. Det är nästan så man ångrar att man ställt upp.

Nu är de sista sju uppsagda. Arbetslöshet väntar för alla utom en. Kanske börjar Sari läsa data. Anders kan tänka sig vad som helst, utom vården. Blir det nödvändigt flyttar de från Sollefteå.


Fakta:
Arbetslösheten ökar. I slutet av mars var andelen arbetslösa 4,4 procent. Motsvarande siffra förra året var 3,9 procent. Räknar man även in dem som deltar i något arbetsmarknadsprogram, är arbetslösheten 6,9 procent, en ökning från 6,7 procent från förra året.

Antalet varsel har också ökat. Första kvartalet i år ökade varslen med tio procent jämfört med samma period förra året. Anställda inom tillverkningsindustrin är bland de hårdast drabbade.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.