Industriarbetarnas tidning

Ingångslönen väger tungt

10 maj, 2003

LO-facken bör satsa på starka riksavtal och höjda begynnelselöner. Det är en bättre strategi än individuella löner som bygger på kompentensutveckling.

Det sa LO-utredaren Ingemar Göransson på Grafiska Fackförbundet Mediafackets kongress i dag. Som stöd för sin uppfattning tog han upp lönestatistik som visar att LO-förbund som satsat på begynnelselöner haft en betydligt bättre löneutveckling än andra förbund.

Ingemar Göransson var kritisk mot sin egen organisation och menade att det fackliga arbetet genomgått en förändring under 90-talet.

– Man har talat mycket om kompetensutveckling och utbildning som enda vägen till bättre löner. Bakom det ligger ett synsätt att människor får fixa sina egna löner. LO ska bara hjälpa till, inget annat.

Han pekade på Handels och Hotell och Restauranganställdas förbund som satsat hårt på höjda begynnelselöner i riksavtalet. Deras löneutveckling ser bättre ut än många andra förbunds.

Ingemar Göransson gav en känga åt medarbetaravtalen som är ett slags kombination mellan tjänstemanna- och arbetaravtal. Befattningsskyddet, det vill säga regeln att du är anställd för att göra ett visst jobb, och inget annat, försvinner samtidigt som lönerna blir individuella.

För tjänstemän kan det fungera eftersom tjänstemännen har ett utbytesvärde som i regel är betydligt högre än en arbetares. En tjänsteman kan få en bra lön eftersom arbetsgivaren kalkylerar med vad det kostar att hitta en ersättare och lära upp henne. En arbetare däremot står sig ganska slät ensam, menade Ingemar Göransson.

– Medarbetareavtal bygger på en bild av att vi alla är tillsammans på något slags julmiddag. Arbetsgivarna vill ha flexibel arbetskraft och individuella löner. Det har arbetaren bara att förlora på.

Han menade att det finns en grundläggande skillnad mellan arbetare och tjänstemän. Löften om kompetensutveckling och ökade kunskaper kan i värsta fall fungera som en dimridå.

– Ta utredarna på LO till exempel. Om vi slutar att jobba på måndag märks det inte. Kanske om några år först. Men om ni som är grafiker på tidningar lägger ned jobbet märks det inom två minuter. Det är framför allt där er styrka ligger. I kollektivet.

Ingemar Göransson sa att grunden för Kommunals konflikt troligen ligger i just den vägskillnaden.

Kommunal tog in på spåret med individuella löner kopplat till kompetensutveckling. Det har gjort att de halkat efter i löneligan.

– Nu byter LOs största förbund strategi. Och de byter i tid. Jag tycker att de är värda vårt fulla stöd.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.