Industriarbetarnas tidning

Inget åtal för MC-döden i Zinkgruvan

19 maj, 2003

Åklagaren har beslutat lägga ned förundersökningen om dödsolyckan i Zinkgruvan Mining i Askersund i november förra året.

Då dog Torbjörn Jonsson, 37, när han körde en fyrhjulig motorcykel nere i gruvan, mellan 650- och 800-metersnivån. Vid möte med en gaffeltruck slog motorcykeln runt och Torbjörn kastades med huvudet före in i en bergvägg. Han tappade hjälmen och dog troligen omedelbart.

Såväl företagets, arbetsmiljöinspektionens som polisens utredningar efteråt fann stora brister hos motorcykeln.

– Fordonet saknade broms på grund av helt utslitna bromsdetaljer samt läckage av bromsvätska i båda bromssystemen, konstateras i polisens tekniska undersökning.

Men kammaråklagare Helena Eckerot Flodin har alltså beslutat att inte väcka åtal.

– Det fanns brister i arbetsmiljön, brister på motorcykeln. Men det går inte att visa att utan de bristerna hade olyckan inte hänt. Jag måste alltså kunna visa att om allt varit i topptrim så hade inte olyckan hänt – och det kan jag inte bevisa. Därför läggs förundersökningen ned.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.