Industriarbetarnas tidning

Knalltransport på Lessebo

9 maj, 2003

Skrivet av AGNETA PERSSON

Efter 25 år på handpappersbruket i Lessebo vill företaget omplacera Els-Marie Johansson. Hon anklagas för stöld och för att ha misskött sina arbetsuppgifter. Beskyllningarna saknar grund enligt Pappers som går till Arbetsdomstolen, AD, om det blir nödvändigt.

För några veckor sedan fick Els-Marie Johansson reda på att hon skulle omplaceras. Omedelbart. Det var till och med så bråttom att platschefen ringde Pappers avdelningsordförande på långfredagen och ville förhandla redan på påskafton. Els-Marie Johansson skulle vara borta från sin arbetsplats direkt efter påsk.

Anledningen: Hon har misskött sina arbetsuppgifter. Exakt hur hon misskött sina arbetsuppgifter framgår inte och ingen har prata med Els-Marie Johansson om att det skulle ha varit några problem.

Vid den centrala förhandlingen i går torsdag, beskylldes hon dessutom för stöld då hon tagit med sig papper och emballage hem från bruket. Historien är fullkomligt absurd, säger Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson som menar att företaget inte ens brytt sig om att utreda saken ordentligt.

– I går blev hon anklagad för stöld, men i dag visade det sig att hon fått löfte av förre chefen att ta med sig spillpapper hem.

Både Els-Marie Johansson och facket ställer sig frågande inför det som hänt.

– Hon har skött sitt jobb exemplariskt under alla 25 år, säger avdelningsordförande Benny Karlsson. Hon har inga anmärkningar och har till och med varit föreståndare för avdelningen. Vi försöker hitta en vettig förklaring till det här.

Els-Marie Johansson säger till Dagens Arbete att hon känner sig chockad över det som händer. Hon har inte heller fått någon chans att försvara sig mot anklagelserna. Det känns nästan som en personlig hatkampanj, säger hon.

– Jag mår inte speciellt bra. Det är egentligen konstigt att jag klarar av att stå här fortfarande, känner mig trött och ledsen. Samtidigt kan jag inte låta bli att skratta åt det.

De centrala förhandlingarna har ajournerats till onsdag nästa vecka. Företaget ska få en chans att komma fram till en hygglig lösning, förklarar Lennart Olovsson. Pappers tänker aldrig acceptera en större omplacering av Els-Marie Johansson, säger han.

– Vi har sagt tvärt nej. Det finns inga skäl att flytta henne, det vore att betrakta som en ”otillåten disciplinär åtgärd” vilket är ett brott mot MBL. Blir hon ändå omplacerad så prövar vi möjligheten att gå till AD.

– Det hela är en märklig historia, att plötsligt kasta sig över en kvinna som jobbat prickfritt i 25 år. Det är absurt.

Brukschefen Göran Lindqvist vill inte kommentera ärendet.

– Än så länge är inte den centrala förhandlingen avslutad och fram tills dess avstår jag definitivt från att kommentera. Jag kanske avstår sen också.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.