Industriarbetarnas tidning

Kul med Isak

14 maj, 2003

Skrivet av ÅKE LIF

Lars Isaksson, skrivande grafiker känd också från Dagens Arbetes sidor, har kommit ut med en ny bok. ”Tomma bollar och andra i luften” är hans andra samling av kåserier och andra korttexter. En del är nyskrivet, annat har varit publicerat i Svenska Dagbladet och andra tidningar.

”Isak”, 59, jobbar hemifrån med en 75-procentsuppgörelse i ett år till, sedan blir det avtalspension.

Skriver gör han varje dag. Det tunga är en jubileumsbok om typografernas historia på Svenska Dagbladet under 100 år. Personalklubben, som bildades 1904, är en av Sveriges äldsta. Boken ska komma ut nästa vår.

– Det blir ingen vanlig facklig jubileumsbok, berättar Isak. Den görs med ett antal medförfattare som mött typografer under årens lopp.

Om jubileumsboken är ”ett hästjobb” är kåseriskrivandet desto lättare. Småberättelser, vardagsiakttagelser, ibland korta anekdoter.

– Det gör jag på kul. Och blir man erbjuden att ge ut det här skrivande i bokform så är det klart man nappar.

Boken har Lars Isaksson tillägnat sin son Patrik. Tidigare har han berättat i tidningen om hur sonen, som hade psykiska problem, avled under tragiska omständigheter.

– Sorgen går aldrig över, man måste lära sig att leva med såret. Men det jag gör för honom känns som en upprättelse och en försoning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.