Industriarbetarnas tidning

Lindshammar backar

20 maj, 2003

Skrivet av ELISABET HOFF

Ägarna till Lindshammar glasbruk ville lägga ned glasblåsningen. Det satte facket stopp för. Hyttan blir kvar. Däremot försvinner nästan hela måleriet.

Industrifackets klubbordförande Kjell Olsson är mycket nöjd med de ändrade planerna för glasblåsningen, men beklagar djupt att 15 personer nu är både varslade och uppsagda.

– Beslutet var ändå det minst katastrofala, säger han.

Hade själva hyttan, där glasblåsningen sker, lagts ner hade det varit början till slutet för glasbruket och kanske hela det småländska glasriket, menar han. Ägarnas strategi var att importera glas som skulle målas i Lindshammar.

Beskedet om de norska ägarnas planer utlöste starka protester. Bland annat samlades ett 70-tal personer med plakat i Lindshammar i en demonstration. Lindshammars formgivare lät också meddela att de inte tänkte sätta sina namn på importerat glas.

Redan kvällen innan demonstrationen signalerade ägaren, CG Holdings, att man trots allt kanske skulle behålla delar av glasblåsningen.

– Ibland lönar det sig att bråka och protestera, konstaterar Kjell Olsson.

– Men utan våra fackklubbars agerande hade inget hänt.

Efter MBL-förhandlingarna med Industrifacket hade ett varsel om 25 personer krympt till 15, främst på måleriet, och brukets hjärta räddades kvar. Men än vågar Kjell Olsson inte andas ut.

– Vi misstänker att detta inte är det sista varslet. I sommar, när turisterna kommer, händer nog inget. Men vad som händer i höst står skrivet i stjärnorna. Kampen för att rädda glasriket måste fortsätta.

På glasbrukets hemsida, i avsnittet ”Produktion”, står bland annat:

”Lindshammar Glasbruk har verkat mitt i glasriket sedan 1905. Vi har alltid lagt oss vinn om att vårda glasblåsartraditionen samtidigt som vi ständigt förnyat oss på produktsidan.”

Det stycket får nu stå kvar, i vart fall än ett tag.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen